Ga naar Content

Velsense boa's voeren actie na mishandeling collega: "Schaam je"

IJMUIDEN - Handhavers van de gemeente Velsen zijn aan het begin van de middag samengekomen op Plein 1945 in IJmuiden. Daar protesteerden zij tegen de mishandeling van een boa op Hemelvaart. 

IMG_3638 - NH Nieuws

Op het plein waren teksten te zien als 'Met ons hart bij onze boa's' en 'Boa's eisen verdedigingsmiddelen', naar aanleiding van de gruwelijke mishandeling van de boa op Hemelvaartsdag bij het strand van IJmuiden. 

Vier boa's werden aangevallen door jongeren. Een van werd van achteren geslagen en raakte dusdanig gewond dat hij voorlopig niet kan werken.

Lees ook

Tijdens de bijeenkomst sprak burgemeester Frank Dales zijn afschuw uit en liet weten dat het niet de eerste keer was dat een boa dit jaar is aangevallen. Een aantal weken geleden werd een handhaver gestoken met een schroevendraaier in Velserbroek, aldus Dales. 

'Wapenstokken liggen in de kast'

Ook een collega van de mishandelde handhaver nam het woord. Hij vertelde dat zijn "hart huilt" vanwege de mishandeling. Voor de daders had hij een duidelijke boodschap: "schaam je!"

De burgemeester riep samen met de boa's op voor meer bevoegdheden. Op dit moment is het gebruik van een wapenstok door de minister verboden. "Terwijl deze handhavers gewoon bevoegd zijn en de wapenstokken bij ons in de kast liggen", klaagde Dales. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Behalve in IJmuiden waren er ook in Beverwijk, Haarlem en Hilversum handhavers op de been om te protesteren