Ga naar Content

Van IJmuiden tot Hilversum: boa's protesteren tegen geweld en gebrek aan beschermingsmiddelen

Van Hilversum tot Beverwijk en van Haarlem tot Velsen: op veel plekken in de provincie protesteren boa's momenteel tegen het geweld waarmee zij geregeld te maken krijgen. Directe aanleiding voor het protest is de mishandeling van een boa in IJmuiden op Hemelvaartsdag. 

Foto: NH Nieuws

Vanwege dat incident wordt er vandaag ook bij het Velsense stadhuis op Plein 1945 geprotesteerd. Bewapend met een spandoek eisten tientallen handhavers meer beschermingsmiddelen om zich bij beter te kunnen wapenen tegen agressievelingen.  

'Met ons hart bij de boa's'

Voor het stadhuis was een tekst geplaatst waarmee de belaagde boa's een hart onder de riem werd gestoken: "Met ons hart bij de boa's", viel er te lezen. Burgemeester Frank Dales sprak zijn verontwaardiging uit, en benadrukte dat het alweer de tweede keer dit jaar is dat er in Velsen een boa slachtoffer wordt van een geweldsincident. 

Lees ook

Op de Haarlemse Grote Markt kwamen vanochtend zo'n 60 handhavers bijeen, die onder toeziend oog van burgemeester Wienen hun stem lieten horen.  Om zich beter te kunnen verweren tegen agressievelingen willen de boa's bewapend worden, iets waar ook de burgervader al langer voor pleit.

Toch liet minister Grapperhaus gisteren opnieuw weten niet van plan te zijn boa's een wapenstok of pepperspray te geven: het geweldsmonopolie ligt bij de politie, zo benadrukte hij.  

Lees ook

Officieel voeren Hilversumse boa's vandaag geen actie, maar zij wilden toch van zich laten horen. Zo'n tien à vijftien boa's verzamelden zich daarom voor station Hilversum, waar ze lieten blijken beter bewapend te willen worden. 

Hun eis wordt gesteund door burgemeester Pieter Broertjes, die hen na afloop toesprak. 

Ook in Beverwijk staat burgemeester Martijn Smit vierkant achter het protest. "Hij sluit zich ook aan bij de actie en wil hiermee een signaal afgeven naar politiek, burgers en boa's." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!