Ga naar Content

Actiegroep houdt enquête onder Dijkbewoners over drukte op de Zuiderdijk

WEST-FRIESLAND - Door een zonnige Koningsdag was er op de Zuiderdijk evenveel verkeer te vinden als op een reguliere zomerdag buiten coronatijd. Dat blijkt uit een telling van actiegroep Overlast Zuiderdijk. Omdat zij verregaande maatregelen willen tegen de drukte, hielden ze een enquête onder de dijkbewoners. 

Foto: Actiegroep Zuiderdijk

Actiegroep Overlast Zuiderdijk heeft op Koningsdag een telling gehouden. Dit doen zij regelmatig omdat ze zich ook buiten coronatijd hardmaken tegen het teveel aan gemotoriseerde voertuigen op de Zuiderdijk.

Ze registreerden gisteren 64 motoren, 302 fietsers, 48 auto's, 14 wandelaars en 12 brommers per uur. "Dit is evenveel als een gemiddelde zomerdag buiten coronatijd om", vertelt een woordvoerder van Overlast Zuiderdijk. "Door een hoeveelheid aan gemotoriseerd verkeer is het voor de fietser en wandelaar moeilijk gepaste afstand te houden."

Precies om deze reden greep Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tijdens het paasweekend in door de Zuiderdijk af te sluiten. "Dit heeft even geholpen", vertelt de woordvoerder van Overlast Zuiderdijk. "De weekenden daarna zagen we dat het nog steeds rustig bleef met ongeveer dertig passerende motoren - ondanks het mooie weer. Nu zien we weer een duidelijke stijging in de drukte." 

"We zien een duidelijke stijging in de drukte op de Zuiderdijk"

Actiegroep overlast zuiderdijk

Enquête

De drukte op de dijk zorgt gedurende het hele jaar voor overlast, vindt de actiegroep. Daarom hebben zij een enquête gehouden onder zestig bewoners aan de Zuiddijk over de mate waarop zij overlast ervaren door verkeer op de Zuiddijk. Hieruit blijkt dat meer dan 90 procent van de dijkbewoners en aanwonenden behoorlijke- tot ernstige overlast ervaart.

De meerderheid geeft aan dat het lawaai de voornaamste bron is van overlast. Bijna zestig procent zegt hierdoor stress te ervaren. 

"Het feit dat net zoveel mensen zich op de Zuiderdijk verplaatsen als op een normale zomerdag, hoeftgeen probleem te zijn"

peter Rozenbeek, veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Door de coronamaatregelen heeft de actiegroep wellicht een extra aanleiding om het probleem onder de aandacht te brengen, maar maatregelen zoals tijdens het paasweekend worden niet zomaar toegepast. "Het feit dat er net zoveel mensen zich op de Zuiderdijk verplaatsen als op een normale zomerdag, dat hoeft an sich geen probleem te zijn", licht Peter Rozenbeek van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord toe. "Maar dan moeten zij wel de 'covidregels' nog kunnen toepassen."

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat weten geen melding te hebben ontvangen vanuit de gemeente dat er aanleiding zou zijn om in te grijpen. "Wij kijken terug op een redelijk rustige Koningsdag."

Wat betreft de drukte op de dijk geeft hij nog mee: "Het advies luidt wel nog altijd: blijf zoveel mogelijk thuis. Wanneer het ergens naar eigen inzicht te druk is om de anderhalve meter te waarborgen; keer dan om en ga terug."

Woordvoerder Wendy Pranger laat weten dat ook de gemeente Drechterland terugkijkt op een relatief rustig weekend. Alleen gedurende enkele uren op Koningsdag was het wat drukker. "De gemeente en de politie houden de situatie op de dijk in de gaten."

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Lees ook