Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schipholtopman: na crisis op zijn vroegst in 2023 naar maximumaantal vluchten

18 april 2020, 08.08 uur · Aangepast 18 april 2020, 09.00 uur · Door ANP

Schipholbaas Dick Benschop wil niet dat het aantal vliegbewegingen na de coronacrisis in mum van tijd weer aan het huidige maximum van 500.000 zit. Volgens Benschop zal het herstel van de luchtvaart sowieso tot 2023 duren, zegt hij tegen Trouw.

Incheckbalie Schiphol tijdens de coronacrisis - Foto: Schiphol

"Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen. Dat kan jaren duren", zegt Benschop die een situatie zoals na de financiële crisis wil voorkomen. Toen werd het maximumaantal vliegbewegingen snel bereikt. "Uit die tijd kunnen we lessen trekken, er moet iets verstandigers mogelijk zijn. Misschien kunnen we eindelijk uit de kramp komen, waarin de politieke besluitvorming terecht is gekomen."

2023

Volgens Benschop zat het debat over de geluidsoverlast en de uitstoot van de vliegtuigen 'helemaal vast'. "Door de coronacrisis is er de facto een pas op de plaats tot 2023, precies waar de omgeving vanwege de overlast al zo lang om vraagt."

Hij wijst erop dat vliegtuigen in de herstelperiode schoner en stiller worden. "Dat biedt kansen", zegt Benschop tegen de krant. Voor de toekomst gaat hij onderzoeken hoe de luchthaven moet verduurzamen en hoe een betere balans ontstaat met de omgeving.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier