Start van hoofdcontent

SCHAGEN

nl

Coronatijd nog stiller dan anders voor eenzame ouderen in de Noordkop

16 april 2020, 20.00 uur · Aangepast 16 april 2020, 22.21 uur · Door Jurgen van den Bos

NOORD-HOLLAND - Geen knuffels van kinderen of kleinkinderen, geen partner meer: voor veel ouderen zijn de tijden van corona nu nog stiller dan anders. Mensen als weduwe Rina Dorshorst uit Sint Maartenszee en weduwnaar Rein Post uit Wieringerwerf hebben juist nu contact nodig. Zij willen als lid van het NH Nieuws-panel graag hun verhaal doen.

"Zoals de oude koningin Wilhelmina zei: Ik ben eenzaam maar niet alleen", vertelt Rina Dorshorst aan NH Nieuws. Ze woont op een vakantiepark in Sint Maartenszee met haar hondje Chaplin. Haar man is vijf jaar geleden overleden: "Over twee weken precies vijf jaar. Gisteren had ik echt een heel erg verdrietmoment."

"Het is angstig", zegt Rina. Ze ziet niemand en nodigt niemand uit. Hoewel ze wel via de telefoon contact houdt met vriendinnen. "Ik heb geen kinderen. Mijn broer is vorig jaar overleden en dat was het. De rest van mijn familie woont ver weg in Nieuw-Zeeland. In deze tijd met corona is het nog veel moeilijker."

Hard gelag

Rein Post uit Wieringerwerf is net anderhalf jaar weduwe na bijna 53 jaar huwelijk. "Ik wil nog graag plekken bezoeken waar we samen kwamen, maar dat kan nu niet. Gelukkig heb ik kinderen die veel om me geven, maar een omhelsing van mijn kinderen gaat niet. Het is een hard gelag. Als je ziet op televisie hoe mensen er aan toe zijn, laat je dat wel uit je hoofd."

"Ik kijk nergens naar uit. Ik weet niet hoe het verder gaat in het leven. Het is zo dubbel."

rina dorshorst, weduwe in coronatijd

Gelukkig zijn er de dieren. Rein beheert de kinderboerderij aan de rand van het dorp. "Van de dieren krijg ik heel veel terug. Als ik dat niet had. En ik heb contact met vrijwilligers. Maar ja, koffie drinken na afloop zit er voorlopig niet meer in en er komt natuurlijk ook geen bezoek."

Het hondje Chaplin helpt Rina om door de zware tijd heen te komen. "Dat is mijn alles. Die sleept mij er helemaal doorheen. Ik sta 's morgens op en ik ben blij dat ik met hem naar buiten ga. En gelukkig breekt nu de tijd aan om plantjes te halen voor de tuin."

Traantjes

Zoewel Rina als Rein proberen de moed er in te houden. Rein: "Kijk vooral naar wat je wél kunt doen. Ik zie genoeg mensen die jonger zijn dan ik en zo ziek zijn dat ze geen kant op kunnen."

"Ik vind het heel dubbel", zegt Rina. "Ik kijk niet uit naar iets. Ik weet niet hoe het leven loopt. Maar ik denk wel eens: mensje wat ben je rijk als ik kijk hoe prachtig de bloesem is, liefde krijg van hondje en de lieve appjes van mijn vriendinnen binnenkomen. Het is ondanks alles wel genieten, maar af en toe wel met traantjes."

Corona in de Noordkop & Texel
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn