Ga naar Content

NH Nieuws panel: steun voor extra maatregelen tegen coronavirus

NOORD-HOLLAND - De nieuwe maatregelen tegen het coronavirus vinden stevige steun onder de leden van het NH Nieuws-panel. Een contactverbod zien de deelnemers als beste extra maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.  Dat blijkt uit een voorlopige uitslag van het corona-onderzoek. Al meer dan duizend leden vulden het onderzoek in.

Foto: Egmond aan Zee gistermiddag. Foto: Sjef Kenniphaas

Het kabinet besloot ruim een week geleden tot sluiting van de horeca en scholen. Die maatregelen vonden vier op de tien deelnemers (41%) in hoge tot zeer hoge mate voldoende. 45% noemde deze beperkingen in redelijke mate voldoende.

Nadat veel mensen er in het weekend op uitgingen en er ook klachten kwamen over het feit dat velen de aanbeveling om 1,5 meter afstand te houden negeerden, besloot het kabinet maandag tot aanscherping van de regels.

Lees ook

Nieuwe maatregelen kabinet

Maandagavond maakte het kabinet bekend dat er extra maatregelen worden genomen. Het strenge beleid rondom evenementen en bijeenkomsten is aangescherpt, en geldt tot 1 juni in plaats van 1 april. Eerder gold er een bovengrens van 100 mensen, deze is afgeschaft. Burgemeesters krijgen ook de mogelijkheid om via een noodverordening te handhaven en extra maatregelen te nemen.

De panelleden is gevraagd welke (maximaal drie) extra maatregelen zij zinvol achten. De belangrijkste gekozen opties komen overeen met de nieuwe maatregelen van het kabinet. Een contactverbod wordt het meest gekozen: 59 procent. Dat betekent dat er een beperkt aantal mensen tegelijk bij elkaar op straat mag zijn (gezinnen uitgezonderd). In Nederland geldt nu een contactverbod van meer dan drie personen.

Ook de maatregel om de maximale groepsgrootte terug te dringen kan op veel steun rekenen. Bijna zes op de tien (58 procent) ziet dat als goede maatregel. Een verbod op bezoek aan parken, stranden en bossen kan rekenen op steun van iets meer dan de helft van de deelnemers (51 procent).

Maatregelen als boetes uitschrijven als je je niet houdt aan de 1,5 meter afstand of verplicht binnen blijven (behalve voor werk en boodschappen) krijgen geen meerderheid: 43 procent ziet daar wat in. Slechts drie procent vond nieuwe maatregelen helemaal niet nodig.

Ook meedoen? Meld je aan voor het NH Nieuws-panel

Wil je ook meedoen aan het onderzoek en ben je nog geen lid van het NH Nieuws-panel? Word lid en je krijgt een uitnodiging voor het onderzoek. De enquête kan worden ingevuld tot en met zondag 27 maart. 

Verantwoording
Je gegevens en antwoorden zullen vertrouwelijk worden behandeld. Om je privacy van jou of je naasten te waarborgen publiceren we alleen totalen en niet de antwoorden per deelnemer om de anonimiteit te waarborgen. Je kunt wel toestemming geven, zodat we je antwoorden mogen gebruiken in onze publicatie (laatste vragen). Jouw persoonlijke gegevens worden zonder toestemming nooit gedeeld met externe partijen. Als je er genoeg van hebt, meld je je weer af. Dat kan door een mail te sturen naar [email protected]

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier