Ga naar Content
West-Friesland

Horinees Edwin laat hoop op Sail met zijn VOC-boot van afvalplastic varen

8 april 2020, 06.00 uur · Aangepast 8 april 2020, 06.14 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

HOORN - Afval is nog geen rotzooi in de ogen van Edwin ter Velde. Als het aan hem ligt, gooien we niets meer weg en gaan we afval juist gebruiken. Hij bouwt dan ook een VOC-schip van plastic afval. 

Een hoogtepunt is de onthulling tijdens Sail Amsterdam, maar Edwin is er al van overtuigd dat het evenement niet doorgaat. Toch blijft hij optimistisch en bouwt hij de boot af, om in de zomer alsnog naar Amsterdam te varen - of er nu publiek is of niet.

Bijna is 'ie klaar: een namaak van een 'werkboot' waarmee in de VOC-tijd vanaf een fluytschip naar de kust werd gevaren. De planken zijn van afvalplastic gemaakt, zoals 'verpakkingsmateriaal van vleeswaren, groenten, plastic tasjes en dat soort dingen'. NH Nieuws volgt Edwin ter Velde in de serie PlasTIK al enkele weken tijdens de bouw van de boot.

Een groep van zo'n twintig vrijwilligers begon in september vorig jaar aan de bouw. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, nieuwkomers in Nederland of mensen die een andere invulling willen geven aan hun leven. Maar nu zitten alle helpende handen in verband met het coronavirus thuis.

Tekst loopt door na de video

In Hoorn wordt gebouwd aan een VOC-boot van afvalplastic - NH Nieuws

De boot moet niet alleen zorgen voor een samenwerking met vrijwilligers, maar ook met het bedrijfsleven. Zij leveren materialen, kennis en diensten, maar Edwin is er niet zeker van of dat wegens de coronacrisis hetzelfde blijft. 

Toch houdt hij de moed en het optimisme vast en bouwt hij door. Met het gebruik van materialen en de werkwijze wil Edwin anderen inspireren. Het is zijn levensmissie: de boot staat symbool voor een 'circulaire maatschappij', waarin grondstoffen niet meer worden weggegooid, maar worden hergebruikt.

Van werkboot naar fluytschip

"Materiaal dat we nu in onze huidige maatschappij achteloos weggooien kan nog zo ontzettend veel doen. Met name afvalplastic, één van onze mondiale problemen", aldus Edwin. De werkboot is de eerste van velen, want over tien jaar moet er een fluytschip zijn - nog groter dan de Halve Maen - die daadwerkelijk de wereldzeeën zal bevaren.

Maar de presentatie van deze eerste boot dreigt in het water te vallen. Sail Amsterdam (12-16 augustus 2020) was het moment om de boot te tonen aan het grote publiek - iets waar Edwin ontzettend naar uitkijkt, maar wegens de coronacrisis verwacht hij niet dat het evenement zal doorgaan.

"Materiaal dat we nu achteloos weggooien kan nog zo ontzettend veel doen"

Edwin Ter velde

Bij de pakken neerzitten is geen optie. Integendeel, Edwin heeft de plannen gewijzigd en bouwt de boot alleen af. Aankomende zomer vertrekt hij alsnog naar Amsterdam, of er nu wel of geen Sail Amsterdam plaatsvindt.

"Ik zie mijn droom niet in duigen vallen. Het was een campagne om aandacht te vestigen op onze boodschap, om te laten zien dat je zo ontiegelijk veel meer kan doen als je een beetje creatief denkt. En dus zelfs je afval kunt transformeren in iets met een hoge toegevoegde waarde."

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier