Ga naar Content

Op weg naar Sail 2020, met een VOC-schip uit afvalplastic

HOORN - "Ik houd niet van op de barricade staan, maar als we met zijn allen zo doorgaan, verandert er niets." Dat vindt pionier Edwin ter Velde, die samen met zijn vrouw Liesbeth een knotsgek idee heeft: een VOC-schip bouwen van afvalplastic. Maar als ultieme test bouwen ze eerst een werkboot, die mee gaat varen met Sail Amsterdam 2020.

Foto: NH Nieuws

Het is precies een jaar geleden dat Edwin en Liesbeth op de Zuidpool waren. Nu zijn ze neergestreken op de scheepswerf aan de Schelphoek in Hoorn. Vorige week werd het officiële startsein gegeven. Inmiddels zijn de contouren van de VOC-werkboot al zichtbaar. "Ik heb een schaalmodel gebouwd van hout, daar wordt de boot van waste-plastic straks omheen gebouwd", aldus Edwin. 

De werkboot wordt in de zaagloods gemaakt die gebouwd is door vrijwilligers. Eén van hen is de 77-jarige Piet uit Berkhout. Piet: “Ze besteden hun hele dagelijks leven hieraan, dus ze moeten natuurlijk wel gesteund worden."

PlasTIK #1: Op weg naar Sail 2020, met een VOC-schip uit afvalplastic - NH Nieuws

Niet alleen Piet draagt zijn steentje bij, iedereen die mee wil werken aan de transitie naar een circulaire maatschappij, wordt uitgedaagd. Zo zijn er de stadsjutters - van jong tot oud - die afvalplastic verzamelen. Ook is er een groep vrijwilligers die via reïntegratiebureau Werksaam meehelpt. 

"Ik houd niet van op de barricade staan, maar als we met zijn allen zo doorgaan, verandert er niets"

EDWIN TER VELDE

Innovaties zijn geen mogelijkheid, maar een vereiste. Om het VOC-schip te bouwen, zal er een nieuw, stevig materiaal gerecycled plastic moeten worden uitgevonden. Alles gaat energieneutraal: de volledige scheepswerf wordt aangestuurd op recyclebare accu’s. 

Drie jaar geleden begon hun avontuur met de test om zero-waste te leven. Dat het zou uitgroeien tot een maand overleven op Antarctica in een wagen van afvalplastic, had niemand gedacht. Edwin: "Ik had zoiets van 'ik wil meer doen'. Ik wil iets gaan maken, dat zó tot de verbeelding spreekt dat het anderen ook weer inspireert om deze ontdekkingsreis te doen voor zichzelf."

Serie PlasTIK
Het project Clean 2 Amsterdam duurt maar liefst tien jaar. NH Nieuws volgt Edwin en Liesbeth tijdens de bouw van de VOC-werkboot uit afvalplastic tot dat deze mee gaat varen met Sail Amsterdam 2020.

De serie PlasTIK wordt bij NH Nieuws en WEEFF maandelijks op de laatste zaterdag van de maand uitgezonden om 18.25 uur.

Lees ook