Ga naar Content

Dit jaar mogelijk helemaal geen Formule 1 op Zandvoort: "Pas op de plaats"

Het is zeer de vraag of er dit jaar nog een Formule 1-race op het circuit van Zandvoort gehouden gaat worden. Vandaag werd duidelijk dat vanwege het coronavirus de geplande Dutch Grand Prix op 1, 2 en 3 mei al niet doorgaat.

Foto: ANP / NH Nieuws

Directeur Jan Lammers van de Dutch Grand Prix vraagt zich tegenover NH Nieuws hardop af of een race in 2020 nog wel een goed idee is. "Nu is de grootste vraag: wanneer wel. Wanneer is het ethisch juist, wanneer is het moreel juist?"

Als mogelijke inhaaldatum wordt augustus genoemd, maar Lammers zet daar dikgedrukte vraagtekens bij. "Augustus is nog best dichtbij, maar dan zou je moeten aannemen dat dit nare virus in juli het land én de wereld uit zou moeten zijn. Je moet je afvragen of dit überhaupt iets is wat je als fan zou willen moeten hebben."

Jaartje overslaan

Lammers: "Is het niet beter om te zeggen van: we slaan dit jaar over. Dan kan iedereen zijn vakantie rustig boeken in augustus en kunnen we ons normaal en rustig voorbereiden op een evenement volgend jaar. We waren dit jaar al klaar, dan zijn we volgend jaar meer dan klaar."

Lammers: 'F1 op Zandvoort dit jaar niet zeker' - NH Nieuws

De oud-coureur benadrukt dat hij het ongemakkelijk vindt om in deze tijd te praten over een sportevenement. "Voor ons is dit iets heel bijzonders, iets omvangrijks. Maar als je nu ziet wat er in de wereld gebeurt, moeten wij even een pas op de plaats maken." 

De geruchten over het uit- of afstellen van de langverwachte race op het Circuit van Zandvoort gingen al langer. Eerder zei de autosportbond FIA al dat de seizoensstart van de Formule 1 al was verplaatst naar 'eind mei'

"Dit konden we wel zien aankomen. In de wereld waarin we nu leven, is het het virus wat regeert", aldus Lammers. 

De race-kalender wordt vastgesteld door de autosportbond FIA in samenspraak met de Formule 1-organisatie. Zij laten weten nog te bestuderen of een race later dit jaar mogelijk is. In een persbericht voegt de Nederlandse organisatie daar aan toe: "The Dutch Grand Prix ondersteunt beide partijen hierin door voor hen de situatie en het sentiment in Nederland dagelijks te monitoren." 

Lees ook

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn