Ga naar Content

Roet schrapen bij de Ceres-molen : "Als het wordt zoals de deur komt het helemaal goed"

BOVENKARSPEL - Vrijwilligers zijn gisteren in de Ceres-molen in Bovenkarspel aan de slag gegaan om het roet van de verbrande balken af te schrapen. Molenaar Johan Ooijevaar hoopt dat de tijdens Nieuwjaarsnacht verbrande molen voor aankomende winter weer in het riet kan staan, en dat er een nooddak is geplaatst.

Molen Ceres in de steigers, Bovenkarspel - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De vrijwilligers zijn nog twee maanden bezig met roetschrapen voordat de volgende stap gezet kan worden. "Dan komt de molenmaker", vertelt Johan. "En die gaat restaureren en hier en daar een balk vervangen. Daarna komt het riet er op en wordt de steiger verwijderd."

Als het lukt om voor de winter het riet weer op de molen te krijgen en een nooddak te plaatsen, kunnen ze in de winter binnen aan het werk. "Dan kunnen we onder andere nieuwe vloeren leggen en kunnen de stenen weer naar binnen. Dan hopen we geld te hebben om de kap en de wieken aan te pakken. En ook al de algehele staat van de molen."

College Stede Broec niet aanwezig

Het college van Stede Broec zou gisteren in eerste instantie een bijdrage leveren aan het herstel van de Ceres-molen, maar vanwege de maatregelen die getroffen zijn rondom het coronavirus ging dit niet door. NL Doet schrapte namelijk alle georganiseerde evenementen. 

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook