Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

Molenaars Ceres op zoek naar vrijwilligers om zwart van balken af te schrapen

17 januari 2020, 11.05 uur · Aangepast 17 januari 2020, 11.20 uur · Door Sander Huisman

BOVENKARSPEL - Vele handen zijn er nodig om het zwart van de balken van de Ceres-molen in Bovenkarspel af te schrapen. "We hopen op een hoop vrijwilligers", vertelt molenaar Johan Ooijevaar aan WEEFF. "Maar we gaan eerst werken aan de veiligheid."

Foto: NH Nieuws

In een vergadering met onder meer de molenstichting, Rijksgebouwendienst en Monumentenzorg zijn gisteravond alle neuzen dezelfde kant op gekomen, waardoor er verder gegaan kan worden met het restaureren van de Ceres in Bovenkarspel. 

"We gaan er van uit dat hij blijft staan", laat Johan weten. "Maar het wordt een gigantische klus om de molen helemaal te herstellen. We hopen daarom op een hoop extra handen."

Veiligheid staat voorop

De buitenste, zwarte laag van alle balken in de molen van Bovenkarspel moet eraf geschraapt worden. Hoewel het om een paar centimeter gaat, moet dit allemaal met de hand en met een verfschraper gedaan worden. "Maar eerst moeten we er voor zorgen dat alle vrijwilligers veilig in de molen aan het werk kunnen", aldus de molenaar.

"Allereerst moeten we alle vloeren verstevigen", gaat Johan verder. "Ook zijn we bezig om een steiger om de molen heen te bouwen. Hier komen doeken tegenaan, vooral om roetdeeltjes tegen te houden. Anders vliegen die het dorp in. Dat willen we ook niet hebben."

Aanmelden om te helpen

Een aantal mensen heeft zich al bij de molenaar aangeboden om te helpen met het afschrapen van de balken. Aangezien Johan nog niet kan aangeven wanneer de werkzaamheden kunnen beginnen roept hij iedereen die wilt helpen op om woensdag langs te komen.

"Mensen kunnen dan hun naam en telefoonnummer afgeven", zegt Johan. "Ik heb een schrift bij me waarin ik die noteer en als we aan de slag kunnen zal ik hen oproepen. Momenteel ben ik bezig met het regelen van overalls voor de vrijwilligers. Binnenkort hopen we meer duidelijkheid te hebben."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!