Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Kap van afgebrande Ceres-molen getakeld: "Wat er ook gebeurt, er komt weer een molen"

8 januari 2020, 16.31 uur · Door Maarten Edelenbosch

BOVENKARSPEL - De kap en de wieken zijn vandaag an de afgebrande Ceres-molen getakeld. Nu moet gekeken worden in hoeverre de molen nog gerestaureerd kan worden, al geloven de molenaars daar heilig in. "Wat er ook gebeurt, hoeveel het ook gaat kosten, er komt gewoon weer een molen."

De afgelopen dagen zijn al kleine onderdelen van de molen, die oudejaarsavond in de brand vloog, verwijderd. Voor het grote werk wordt vandaag een kraan ingezet. Eerst worden de wieken eraf gehaald. Molenaar Joop Broersma kijkt met gemengde gevoelens toe. "Het is nog zo onwerkelijk. Ik ben hier al vijf jaar bezig, twee dagen per week. Het blijft gewoon moeilijk."

NH Nieuws

Restauratie kan nog jaren duren 

De kap moet eraf zodat de molen beter gerestaureerd kan worden. Onderzocht moet worden in hoeverre de bestaande materialen nog gebruikt kunnen worden. Het is de bedoeling dat de kap wordt gerenoveerd en terug geplaatst waarna de molen weer met riet kan worden gedekt. "Het klinkt heel simpel, maar praten over een termijn van jaren."

Dus de molen zal er langere tijd troosteloos bij blijven staan, maar het geloof in volledig herstel is groot. Maar daarvoor is wel geld nodig, aangezien het verzekeringsgeld alleen niet afdoende is. Mede daarom is ook een inzamelingsactie gestart.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessant foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!