Ga naar Content
Noordkop & Texel

Vijf jaar Hondsbossche Duinen: "Aanleg was een heel bijzonder project"

12 maart 2020, 12.00 uur · Aangepast 13 maart 2020, 12.07 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

CAMPERDUIN / PETTEN - Het nieuwste stuk Noord-Holland bestaat vijf jaar. In maart 2015 werden de Hondsbossche duinen opgeleverd. Met 35 miljoen kuub zand was de Hondsbossche- en Pettemer zeewering letterlijk toegedekt. De laatste zwakke schakel aan onze kust was daarmee weer veilig.

De Hondsbossche duinen viert haar eerste lustrum. De aanleg van het project dat de onveilige zeewering weer toekomstbestendig moest maken is uniek te noemen. Niet eerder werd op deze schaal gekozen voor bescherming, door zand aan de buitenkant tegen wering te spuiten: 35 miljoen kuub, 20 AZ-stadions vol, 400 voetbalvelden groot en 6 kilometer lang.

Lees ook

De provincie, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier werkten samen in het project 'Kust op Kracht'. In juli 2014 werd het eerste zand op de kust bij Camperduin gespoten. Op 16 maart 2015 verklaarde de toenmalige minister van Infrastructuur Schultz Van Haegen de kust weer veilig.

"Een heel bijzonder project", vertelt Anita Willig wanneer ze door het nieuwe duingebied loopt. Willig was van 2008 tot en met de afronding van het werk als projectmanager namens het waterschap betrokken bij het project. "Zeven jaar geleden was hier nog water. Nu lijkt het alsof het nooit anders is geweest."

Vijf jaar Hondsbossche duinen - aanleg - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Naast het versterken van de kust omvat het project ook een impuls voor de natuur, economie en recreatie en toerisme. Bij Camperduin is een lagune aangelegd, in Petten een hoge duintop als uitkijkpunt.

Lees ook