Ga naar Content
Noord-Holland

Prijs voor kustversterkingsproject Kust op Kracht: "Een knap staaltje vernuft"

19 april 2017, 20.30 uur · Aangepast 19 april 2017, 20.43 uur
Door: · Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra

PETTEN/CAMPERDUIN De enorme berg zand die tegen de Hondsbossche en Pettemer Zeewering is opgespoten is in de prijzen gevallen. Het kustversterkingsproject 'Kust op Kracht' ontving vanmiddag namelijk de Prins Bernard Cultuurprijs Noord-Holland.

De cultuurprijs en het bijbehorende geldbedrag van 10.000 euro werd in Petten overhandigd door commissaris van de Koning Johan Remkes aan Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Deze organisaties hebben binnen Kust op Kracht extra natuur gerealiseerd. Het prijzengeld is gebruikt om zeven panelen aan te schaffen die uitleg geven over de nieuwe natuur in de Hondsbossche Duinen.

Lees ook: Start strandsuppletie Camperduin

De versterking van de verzwakte zeewering begon in 2014. Er is 35.000.000 kuub zand opgespoten (400 voetbalvelden, red.) waarmee 8 km strand en 6 km nieuwe duinen zijn gemaakt tussen Camperduin en Petten. Niet eerder is op deze manier de kust versterkt. "Een knap staaltje Hollands vernuft en vakmanschap", staat te lezen in het juryrapport.

Lees ook: En het nieuwe stukje Noord-Holland heet...

Naast water buiten de deur houden, moest Kust op Kracht ook mooi zijn en de natuur een zetje in de rug geven. Dat is volgens de jury van de prijs gelukt. "Hoe een idee én ideaal - via de route van natuur - duurzaam wordt uitgevoerd."

Het is de 26e keer dat de Culturele Prijs Noord-Holland is uitgereikt. De jaarlijkse prijs is bedoeld voor verdiensten op cultureel gebied of voor natuurbehoud.