Ga naar Content

En het nieuwe stukje Noord-Holland heet...

CAMPERDUIN/PETTEN Het gloednieuwe stuk Noord-Holland tussen Petten en Camperduin heet 'Hondsbossche Duinen'. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens de Kust op Kracht-dag.

De provincie is gegroeid en tegenwoordig 400 voetbalvelden groter dan voorheen. Dat komt door het kustversterkingsproject Kust op Kracht. De Hondsbossche- en Pettemerzeewering tussen Camperduin en Petten, de laatste zwakke schakel van de Noordzeekust, is versterkt met 35 miljoen kuub zand. In juli vorig jaar werd begonnen met de strandsuppletie bij de zeewering.

Lees ook: Nieuw strand en duinen Hondsbossche op de helft

De gemeente Schagen, Bergen, het Hoogheemraadschap, de provincie en Rijkswaterstaat organiseren vandaag de hele dag activiteiten rondom het gebied. Zo kunnen bezoekers de documentaire 'Kust op Kracht' bekijken en vertelt een historicus over het wrak de Prince George, dat daar in 1921 verging. Op de plek waar dit wrak onder het zand is verdwenen zijn zes palen geplaatst en is via je smartphone informatie over het slagschip op te vragen.

Lees ook: Hoog bezoek aan de kust: minister bezoekt Pettemer en Hondsbossche zeewering

Om half elf werd de naam van het nieuwe duingebied onthuld. Iedereen kon zijn of haar idee insturen. De naam 'Hondsbossche Duinen' werd maar liefst door veertien mensen voorgesteld. Jan de Boer uit Bergen is uiteindelijk door een loting verkozen als winnaar van de namenwedstrijd.

Lees ook: Eerste stappen op nieuwe Noord-Hollandse grond Petten

Een ander hoogtepunt was de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding voor Pettemer Mart Bigot. Hij is onder meer initiatiefnemer van de aanleg van een voetpad over de nieuwe duinen, waardoor ook mindervalide mensen van de 'Hondsbossche Duinen' kunnen genieten.

abc5media_video_0