Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Steeds meer drugsfabrieken, -magazijnen en -dumplocaties ontdekt in Noord-Holland

27 februari 2020, 14.54 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Vergeleken met provincies als Noord-Brabant, Zeeland en Limburg worden er in Noord-Holland weinig drugslabs ontdekt. Hetzelfde geldt voor opslaglocaties. Toch lijken drugscriminelen ook onze provincie steeds minder te schuwen.

Foto: AdobeStock

Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019, dat eerder vandaag door de politie is gepubliceerd.

Dat criminelen voor de productie en opslag van verdovende middelen bovengemiddeld vaak voor de zuidelijkste provincies kiezen, heeft onder meer te maken met de nabijheid van de grens. Drugs die niet bestemd zijn voor de Nederlandse markt, kunnen relatief eenvoudig over land naar het buitenland worden gesmokkeld. 

Laboratoria en huiskamers

Zo werden vorig jaar in Noord-Brabant 25 locaties ontdekt waar drugs werd geproduceerd. Soms zijn dat traditionele laboratoria met het kenmerkende glaswerk  - denk aan Breaking Bad - maar het kunnen ook doodgewone woonkamers van rijtjeshuizen zijn waar tabletteermachines worden gebruikt om pillen mee te maken. 

Ter vergelijking: in Noord-Holland werden vorig jaar 6 productielocaties aangetroffen. Alleen in Noord-Brabant (25), Gelderland (18), Limburg (13) en Zuid-Holland (12) werden meer 'drugsfabrieken' opgerold.

Limburg uitgezonderd is het aantal ontdekte locaties sinds 2015 overal gestegen. Zo werden er in 2015 in Noord-Holland 3 productielocaties ontdekt en opgerold. In 2018 waren dat er 5, en vorig jaar dus 6.

Eenzelfde trend zien we bij het aantal ontdekte opslaglocaties, plekken waar drugscriminelen drugs opslaan voordat het wordt gedistribueerd. Ook dergelijke locaties worden het vaakst ontdekt in de hierboven genoemde provincies, al werden er vorig jaar ook in Noord-Holland 6 'drugsmagazijnen' ontdekt. In 2015 waren dat er 2, wat betekent dat het aantal ontdekte opslaglocaties in onze provincie in vier jaar is verdrievoudigd. 

Wat opvalt is dat het aantal ontdekte dumplocaties in Noord-Holland - plekken waar afvalstoffen van drugsproductie worden achtergelaten - ook is toegenomen. Werden er in 2018 nog 9 dumplocaties ontdekt, vorig jaar waren dat er 13.

Criminaliteit in buitengebieden

Vergeleken bij de 90 ontdekte dumplocaties in Noord-Brabant vallen de 14 Noord-Hollandse  mee, al sloegen ook Noord-Hollandse boswachters onlangs alarm over de toenemende criminaliteit - waaronder drugsdumpingen - in buitengebieden.  

Wat opvalt: Noord-Holland is één van de drie provincies waar vorig jaar meer dumplocaties zijn ontdekt dan in 2018: in Friesland (1) en Flevoland (2) werden ook meer locaties ontdekt, met als belangrijke kanttekening dat in die provincies in 2018 geen enkele drugsdump werd aangetroffen. 

 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!