Ga naar Content

Noord-Hollandse artsen luiden noodklok om zorg voor lang thuiswonende ouderen

NOORD-HOLLAND - Er wordt door artsen in de regio alarm geslagen over ouderen die gedwongen langer thuis moeten wonen en daarbij niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. "Ik werk gehaast en heb minder tijd voor mensen", zegt een Zaanse dokter, die veel oudere patiënten heeft.

Foto: Zembla

Dit is te zien in een aflevering van Zembla van BNNVARA, die vanavond wordt uitgezonden. Er komen onder meer Zaanse en Haarlemse artsen aan het woord, die grote druk voelen vanwege de vele ouderen die door het landelijke zorgbeleid langer thuis moeten wonen. De zorg voor hen komt daardoor namelijk grotendeels op het bordje van de huisarts.

"Het ziekenhuis, verpleeghuis en thuiszorg zeggen allemaal 'nee, we hebben geen plek', maar de enigen die geen nee kunnen zeggen zijn huisartsen", zegt de Zaandamse huisarts Idris Brouwer, die samen met zijn arts-partner Floor de Reijger wordt geïnterviewd in de reportage. 

Dat artsen steeds meer kwetsbare ouderen onder hun patiënten hebben, wordt onderstreept door klinisch geriater bij het Spaarne Gasthuis Kees Kalisvaart. "Ze wonen langer thuis, proberen langer zelfstandig overeind te blijven en dus is de kans groter dat er iets misgaat bij zo'n thuissituatie en de huisarts er dan mee te maken krijgt."

Schrijnend

Zaans dokter De Reijger treft regelmatig patiënten aan bij huisbezoeken die bepaalde zorg nodig hebben. Dit moet dan door haar geregeld worden. Zoals bij een 79-jarige alleenstaande vrouw met borstkanker, die is gevallen en niet meer overeind kon komen, zo is te zien in de uitzending. "Het gaat niet echt goed met me", vertelt de dame tegen haar Zaanse huisarts Floor de Reijger. "Het is schrijnend om te zien in welke problemen ouderen soms zitten", vertelt De Reijger emotioneel.

Ze wil graag thuiszorg voor haar terminale, gevallen patiënte regelen, maar er is pas plek bij de vijfde organisatie die ze belt. "Ze (de zorginstellingen, red) lopen over. Soms lukt het zelfs helemaal niet om thuiszorg te regelen." Haar partner Brouwer vult aan: "En als je anderhalf uur per dag bezig bent met het regelen van dit soort dingen, gaat het zéker ten koste van patiëntenzorg. Meer haast, minder tijd voor mensen en dat wil je helemaal niet."

"Ik zou geen huisarts willen zijn op dit moment. Het is bijna oorlogsgeneeskunde"

Kees Kalisvaart, klinisch geriater

Bij de ouderen die na een val wel naar een ziekenhuis worden gebracht, blijkt vaak dat er nog veel meer met ze aan de hand is. Ze kunnen dan eigenlijk niet meer terug naar huis en blijven op die manier langer in het ziekenhuis liggen en houden bedden bezet. Het ziekenhuis raakt daardoor verstopt met ouderen, blijkt uit de reportage, óók het Haarlemse ziekenhuis. "We hebben regelmatig opnamestops, omdat er gewoon geen bedden zijn", aldus Kalisvaart. 

Drie ziekenhuizen bellen

De Zaanse arts De Reijger herkent dit: "Ik had dit gister nog. Ik was bij een patiënt, bij de mevrouw thuis en ik moest drie ziekenhuizen bellen om haar bij de eerste hulp te krijgen." Haar collega Brouwer twijfelt aan zijn werk. "De laatste jaren bekruipt me het gevoel: als dit zo doorgaat, ga ik wat anders doen."

Begrijpelijk, vindt Kalisvaart: "Ik zou geen huisarts willen zijn op dit moment. Het is bijna oorlogsgeneeskunde. Je staat met je handen in het haar te kijken naar situaties die niet goed geregeld zijn."

De hele Zembla-uitzending is vanavond om 20.25 uur te zien bij op NPO2.

Wat is jouw ervaring?

Ook onze eigen Peiling op NH Radio gaat vandaag over de zorg voor ouderen die nog thuis wonen. Heb jij daar ervaring mee? Wat gaat goed, wat kan beter en wat is schandalig slecht? We horen het allemaal graag van je. Stem aub ook even op de stelling hieronder.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook