Ga naar Content

Ook Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen starten extra onderzoek naar loden leidingen

STEDE BROEC, DRECHTERLAND EN ENKHUIZEN - Ook de zogeheten SED-gemeenten gaan extra onderzoek uitvoeren naar de eventuele resterende aanwezigheid van loden waterleidingen in gebouwen die in beheer zijn van de gemeente. 

Foto: Adobe Stock

De SED-gemeenten hebben aangegeven binnenkort te starten met het extra onderzoek naar loden waterleidingen, bij panden die in gemeentelijk beheer zijn en voor 1960 zijn gebouwd.

Bij eerder standaard onderzoek is er geen lood in de monsters aangetroffen. Ook geven de gemeentes aan dat de meeste panden van na 1960 inmiddels zo zijn gerenoveerd, dat loden leidingen al vervangen zijn. "Maar na dit extra onderzoek kan hier definitief uitsluitsel over komen", aldus een woordvoerder.  Bij dit extra onderzoek geven de drie gemeentes tevens prioriteit aan kinderdagverblijven en scholen. 

Vorige week werd al bekend dat de gemeente Hoorn extra onderzoek gaat doen naar de waterleidingen. 

Schadelijk

Het water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor baby's en jonge kinderen. Het kan leiden tot negatieve gevolgen op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersens.

Tot ongeveer 1945 was het zeer gebruikelijk om bij de bouw van huizen loden drinkwaterleidingen te gebruiken, maar ook in huizen die tussen 1945 en 1960 zijn gebouwd kwam dat nog voor. Ze hebben een grijze kleur.

In Nederland zijn bij zo'n 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden leidingen nooit vervangen. In deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater komen.

Lees ook