Start van hoofdcontent

GOOISE MEREN

nl

Gooise Meren waarschuwt: mogelijk loden waterleidingen in schoolgebouwen

29 januari 2020, 13.21 uur · Door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Er liggen mogelijk loden waterleidingen in negen scholen in de gemeente Gooise Meren. Dat zegt de gemeente. Gooise Meren waarschuwt de scholen voor eventuele gevaren.

Foto: Waterleiding - Adobe Stock

Het water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor baby's en jonge kinderen. Het kan leiden tot negatieve gevolgen op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersens. Amsterdamse scholen laten kinderen sinds twee weken al geen kraanwater meer drinken.

Alle gebouwen van voor 1960 zijn als 'verdacht' aan te merken, omdat loden waterleidingen tot dat jaar gemeengoed waren. Gooise Meren telt negen scholen van voor dat jaar: zeven basisscholen en twee middelbare scholen. De gemeente heeft contact opgenomen met de scholen om te wijzen op de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen. "Het is nog geen gegeven dat die er ook zijn. Dat moet nader onderzoek uitwijzen", laat een woordvoerder weten.

Gemeentelijke gebouwen

De gemeente Gooise Meren heeft zelf ook nog 28 openbare gebouwen in haar eigendom van voor 1960, waar ook gekeken wordt of er nog loden leidingen liggen. "We gaan nu laten onderzoeken of er nog loden leidingen in die panden zitten, maar menig pand is in de loop der jaren al onder handen genomen via renovatie of verbouwingen."

Andere gemeenten

Of er ook nog loden waterleidingen in andere Gooise gemeenten liggen is niet precies bekend, maar bijna niet te vermijden. Enkele woningcorporaties laten al weten hun woningbestand met woningen van voor 1960 onder de loep te nemen. Alleen al voor woningcorporatie De Alliantie gaat het om meer dan 4.000 huizen. Resultaten van de onderzoeken zijn nog niet bekend.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!