Ga naar Content

Hoorn gaat op zoek naar restanten van loden waterleidingen

HOORN - De gemeente Hoorn start aanstaande maandag met extra controles op de aanwezigheid van lood in de waterleidingen bij gemeentelijke gebouwen. 

Foto: Adobe Stock

De gemeente geeft aan dat voor zover bekend er in Hoorn geen loden waterleidingen meer zijn in gemeentelijke gebouwen. "Maar om het 100 procent zeker te weten, worden extra controles uitgevoerd bij de gemeentelijke gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd", aldus een woordvoerder. "Die controles starten maandag."

Alle huurders en gebruikers worden of zijn geinformeerd over de komst van de controleurs. 

Woningcorporatie Intermaris gaf ook aan bij NH Nieuws dat zij geen loden waterleidingen meer hebben in 'hun huizen en panden'. "We hebben alles al vervangen in de huizen die voor 1960 zijn gebouwd", aldus Intermaris. 

Schadelijk

Het water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor baby's en jonge kinderen. Het kan leiden tot negatieve gevolgen op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersens.

Tot ongeveer 1945 was het zeer gebruikelijk om bij de bouw van huizen loden drinkwaterleidingen te gebruiken, maar ook in huizen die tussen 1945 en 1960 gebouwd zijn kwam dat nog voor. Ze hebben een grijze kleur.

In Nederland zijn bij zo'n 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden leidingen nooit vervangen. In deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater komen.

Enkel nog flessenwater drinken

Naar schatting van het RIVM lopen daardoor tienduizenden kinderen en duizenden zwangere vrouwen de kans dat ze te veel lood binnenkrijgen. In november adviseerde de Gezondheidsraad bewoners die tot een risicogroep behoren alleen nog flessenwater te gebruiken.

In Amsterdam zijn al controles van leidingen gaande. Loden leidingen worden daar in alle gemeentelijke gebouwen vervangen, te beginnen met de panden waar veel kinderen en zwangere vrouwen komen. De gemeente stuurde ook brieven aan alle scholen die in particuliere panden van voor 1960 zitten, daar wordt geadviseerd om voorlopig enkel nog flessenwater te drinken.

Lees ook