Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Al bijna honderd wapens vrijwillig ingeleverd bij politie Zaanstreek

28 januari 2020, 11.44 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - Zakmessen, alarmpistolen en nepvuurwapens, maar ook jachtgeweren, boksbeugels en zelfs zwaarden: de inleveractie van de gemeente Zaanstad heeft tot dusver 98 steek-, stoot- en vuurwapens opgeleverd. 

Foto: Politie Zaanstad

Voor een indruk van het verzamelde wapenarsenaal heeft de politie de wapens op de vloer van een sporthal uitgestald. Tussen de messen en geweren liggen ook kogels en stroomstootwapens.  

Sinds 20 januari kunnen inwoners van Zaanstad hun wapens straffeloos bij de politie inleveren. De gemeente hoopt daarmee het aantal jongeren dat zich met wapens op zak op straat begeeft, terug te dringen. Het gaat dan vooral om steekwapens, want het aantal incidenten daarmee is in de eerste weken van het nieuwe jaar in Zaanstad al niet meer op de vingers van een hand te tellen. 

'Messen op zak'

"Het is heel bizar", zei agente Sultan Tasdelen vorige week tegen NH Nieuws. "Het zijn jongeren van middelbareschoolleeftijd die met messen op zak lopen. Er is ook een aantal incidenten geweest het afgelopen jaar waar kinderen bij betrokken zijn geweest. Niet alleen bedreigingen met wapens, maar ook gebruik van wapens."

Toch zijn het niet alleen jongeren of criminelen die wapens inleveren. Ook 'gewone mensen die het zat zijn dat er wapens in huis liggen' komen langs om afstand te doen van hun eigendom, vertelde Tasdelen voor de camera van NH Nieuws. 

Inleveractie - NH Nieuws

De wapeninleveractie duurt tot en met zondag. Tot die tijd wordt er niet preventief gefouilleerd. Wie een wapen wil inleveren, dient contact op te nemen met de politie. Agenten komen het wapen dan bij je thuis ophalen. Wie na 2 februari wordt betrapt met een illegaal wapen, wordt wél vervolgd. 

Van ingeleverde wapens wordt onderzocht of ze zijn gebruikt voor strafbare feiten. Als dat niet het geval is, worden de wapens vernietigd. 

De politie zegt blij te zijn met de opbrengst tot nu toe. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!