Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Vreedzame Klimaatmars in Haarlem: in rubberboot naar het stadhuis

23 januari 2020, 12.58 uur · Door Dimitri Walbeek

HAARLEM - Een stoet betogers loopt zaterdag 1 februari de eerste Klimaatmars van Haarlem. Het wordt een vreedzame mars, zegt organisator Extinction Rebellion. "We staan misschien bekend als extreem, maar we gaan geen straten blokkeren en niet het verkeer dwarsbomen. Het doel is een feestje met een boodschap. We gaan niemands zaterdag verpesten", zegt Emma Dijkstra namens de organisatie. 

Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

Extinction Rebellion kiest niet zomaar voor Haarlem als plek voor de mars. De gemeenteraad heeft vorig jaar de klimaatcrisis uitgeroepen. "We zijn nu een half jaar verder, maar wat heeft Haarlem gedaan om klimaatverandering tegen te gaan: Wij vinden: nog lang niet genoeg", staat in de flyer over de Klimaatmars.

Rubberboot

Met Milieudefensie en de jongerenclub Fridays for Future biedt de organisatie 1 februari een Haarlems klimaatmanifest aan aan burgemeester Jos Wienen. Haarlemse kinderen worden in een rubberboot van de Haarlemmerhout naar het stadhuis gereden. Die rubberboot door de straten staat symbool voor de mogelijke toekomst van een overstroomd Haarlem wanneer er niets aan het klimaat wordt gedaan, redeneert Extinction Rebellion. "Want de kinderen zijn de toekomst. Daar doen we het voor", zegt Emma. De organisatie roept op tot actie: "Het ijs stopt niet vanzelf met smelten."

"We gaan niemands zaterdag verpesten met de Klimaatmars"

Emma Dijkstra, Extinction Rebellion

In het lokale manifest roept Extinction Rebellion de gemeente op ervoor te zorgen dat elke Haarlemmer van 12 jaar en ouder weet van de oorzaken en de 'desastreuze gevolgen van de klimaatcrisis.'

Die kennis moet aan het begin en eind van het jaar worden gemeten.  Daarnaast roept Extinction Rebellion de gemeente op in april van dit jaar met een plan te komen. Daarin moeten maatregelen, planning, budget en een risico-analyse staan over hoe de stad in 2030 klimaatneutraal is.

Betrokken

Emma roept mensen op zich 1 februari bij de mars aan te sluiten. "Er zijn steeds meer mensen die vinden dat we iets moeten dóen voor het klimaat. Zo ben ik er ook bij betrokken geraakt." Zij hoopt op minimaal 50 betogers en het liefst op een paar honderd. Extinction Rebellion roept deelnemers op banners mee te nemen en trommels, ratels. potten en pannen: "We willen van ons laten horen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!