Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion bereiden nieuwe 'verrassingsactie' voor

8 oktober 2019, 07.30 uur · Aangepast 8 oktober 2019, 10.30 uur · Foto: Martin Damen

De actiegroep Extinction Rebellion, die gisteren met een grote groep demonstranten bijna de hele dag de Stadhouderskade in Amsterdam blokkeerde, bereidt een nieuwe actie voor. Dat schrijft de groep op Facebook.

Ook de politie houdt rekening met nieuwe acties, zegt een woordvoerder. Zo staan er voor de zekerheid busjes van de Mobiele Eenheid (ME) bij het Rijksmuseum.

Tekst gaat door onder de foto

Wat ze precies van plan zijn, is niet bekend, maar de volgers worden opgeroepen om rond 09.30 uur in het Vondelpark te verzamelen. Daar zal een klimaatkamp worden opgebouwd en een 'verrassingsactie' worden voorbereid. 

Lees ook: Klimaatblokkade bij Rijksmuseum ten einde, maar nieuw protest duikt alweer op

Honderden klimaatactivisten blokkeerden gisteren de Stadhouderskade, ondanks een verbod van de gemeente. De blokkade moest 'zo lang duren als nodig is om de drie eisen van Extinction Rebellion in te willigen'. Zo hoopten de activisten 'dat overheden hierdoor de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen'. 

Vreedzaam
De eerste uren verliep de demonstratie vreedzaam. Maar toen de actievoerders bleven weigeren om te vertrekken, werden er alsnog maatregelen genomen. Om 15.00 uur volgde er dan ook een noodbevel van de burgemeester. De politie begon daarop vaart te maken met het wegvoeren van demonstranten.

Tekst gaat verder onder de video

Klimaatactivisten zingen politie toe - NH Nieuws

In de omgeving van de Stadhouderskade werden uiteindelijk ruim negentig activisten gearresteerd. Andere demonstranten werden op speciale bussen van het GVB gezet en naar afgelegen gebieden binnen de stad gebracht. In totaal werden 270 personen verplaatst, zij werden niet gearresteerd.

Wereldwijd
Niet alleen in Amsterdam liet Extinction Rebellion van zich horen. Onder meer in Londen, Berlijn, Vancouver, New York en Buenos Aires gingen activisten de straten op. Op meerdere plekken zijn de demonstraties nog steeds gaande.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!