Ga naar Content
IJmond

Terugkerende verkeerschaos zorgt voor grote ergenis in de IJmond: 'Te vaak storing Velsertunnel'

22 januari 2020, 17.20 uur · Aangepast 22 januari 2020, 18.17 uur
Door: Redactie · Foto: Inter Visual Studio

BEVERWIJK - "Het was verschrikkelijk, het was écht verschrikkelijk." Dat is een veelgehoorde reactie van bedrijven en instanties in de regio IJmond op de enorme verkeerschaos gisteren tijdens de ochtend- en avondspits. Ondermeer een storing in de Velsertunnel veroorzaakte de grote opstopping op de A8, A9 en A22. 

Automobilisten die op weg naar hun werk waren, lijnbussen die de reizigers naar hun bestemming moesten brengen en volle vrachtwagens, iedereen stond gisteren al vroeg muurvast op de snelwegen in de regio. "Ja hoor, het is weer zover. De tunnel is weer dicht", werd er al snel getwitterd. En toen wisten ze nog niet wat ze 's avonds te wachten zou staan.

Het begon al vroeg in de ochtend. Rond 07.00 uur gingen de eerste taxi's de weg op om klanten naar hun bestemming te brengen maar er was geen doorkomen aan, vertelt Henk van der Valk van taxibedrijf Van der Valk Taxiservice. 

Slecht begin van de dag

"De eerste auto's die richting de IJmond reden, liepen meteen vast. Er was weer iets aan de Velsertunnel, maar wat er precies aan de hand was werd niet meteen duidelijk. Onze chauffeurs hebben er toen al anderhalf uur over gedaan om op hun bestemming te komen, terwijl ze er normaal pak hem beet 30 minuten over doen", aldus Van der Valk. "Verschrikkelijk voor de hele planning van de ochtend en meteen een slecht begin van de dag."

Bekijk hieronder de reactie van Henk van der Valk:

Taxiservice over de verschrikkelijke chaos op de wegen - NH Nieuws

Ontwrichtend

Een kilometerslange file in de ochtend zorgde ervoor dat het verkeer in de hele IJmond muurvast zat. Alle reizigers liepen uren vertraging op, stelt directeur van OV IJmond Ton van der Scheer, een organisatie die opkomt voor ondernemers in de regio. 

Lees ook

"De problematiek die rond de infrastructuur optreedt, werkt ontwrichtend voor het bedrijfsleven op dit soort dagen. Maar niet alleen in de IJmond liep het compleet vast. Ook verderop richting Haarlem en zelfs naar Alkmaar was er geen doorkomen aan", legt Van der Scheer uit die zelf urenlang vast stond. "Ik kwam te laat op een vergadering en had hem daardoor compleet gemist. Ik baalde als een stekker."

Avond: 'Alsof het niet erger kan'

En of de ochtend nog niet erg genoeg was, ging het aan het begin van de avondspits opnieuw mis. De Velsertunnel ging compleet dicht door een storing. Files op de snelwegen, en sluiproutes slibden dicht. De ANWB publiceerde een foto op Twitter waarop te zien was dat de wegegen in heel Beverwijk en omstreken rood gekleurd waren. 

Voor taxi-ondernemer Van der Valk een nachtmerrie die werkelijkheid werd. "We dachten nog; 'wat een ochtend hebben wij gehad' en maakten grapjes. Maar toen moest de avond nog beginnen", zegt Van der Valk. "Rond het middaguur gingen alle alarmbellen af. De collega's liepen allemaal vast en dat kwam door de storing. We konden gewoon niks meer doen."

"Alles liep vast en de alarmbellen gingen af. We konden niks meer doen"

henk van der valk, taxibedrijf

Niet alleen particuliere vervoer had last van het fileleed, ook het openbaar vervoer in de regio liep compleet vast. Bussen van vervoerder Connexxion kwamen veel te laat aan of vielen zelfs helemaal uit. "Het komt vaker voor dat de Velsertunnel op slot gaat. Op dat moment rijden onze lijnbussen andere routes om de file te ontwijken. Maar zelfs die wegen waren compleet verstopt geraakt, waardoor ritten kwamen te vervallen. Dat is overmacht", aldus Renzo Hijman van Connexxion. 

Te vaak raak

Niet elke dag staan er zulke lange files in de regio. Toch komt het volgens Johan Zwakman van Wijkplatform IJmuiden-Noord veel te vaak voor dat bewoners  er uren over doen om naar hun werk en weer naar huis te reizen. "Het is geen uitzondering meer zo'n dag als gisteren. Het komt echt veel te vaak voor en er moet iets aan gebeuren."

Bekijk hieronder de video met de voorzitter van het Wijkplatform. 

Voorzitter Wijkplatform hoopt op verandering infrastructuur IJmond - NH Nieuws

Van der Scheer, directeur van OV IJmond beaamt dit. "Het liep gisteren helemaal uit de hand en dat komt vaker voor, krijg ik te horen van mensen die in de regio werken." Daarom pleit OV IJmond al langere tijd voor een verbindingsweg tussen de A8 en A9, zodat het verkeer beter kan doorrijden. Maar zolang die er niet is, zal er waarschijnlijk niet veel veranderen."

Economische schade

Voor taxi bedrijven is de schade enorm vertelt Henk van der Valk: "Stel je voor: veertien auto's die allemaal een paar uur extra schrijven, zonder dat ze klanten hebben weggebracht. Dat is schade voor ons. En we kunnen het ook niet doorrekenen naar de klant, wat ons nog meer schade oplevert. En wij zijn nog maar een mini-bedrijfje in de regio. Stel je voor wat grote bedrijven mislopen."

Ook Ton van der Scheer van OV IJmond ziet de schade die bedrijven oplopen. "Als werknemers uren later op hun werk aankomen, wordt er minder gewerkt. Bedrijven lopen dan veel geld mis."

Bekijk hieronder de video van Henk van der Valk. 

Flinke schade door fileleed in IJmond - NH Nieuws

Bram Diepstraten van de gemeente Velsen is ook bepaald niet gelukkig met de chaos die gisteren is ontstaan. In een schriftelijke reactie laat hij weten: "Het is niet de eerste keer dat een dergelijk verkeersinfarct hier plaatsvindt door problemen in de Velsertunnel. De tunnel is kort geleden gerenoveerd. Ondanks dat komen de meeste verkeersinfarcten door een technisch mankement bij de tunnel. We hopen dat Rijkswaterstaat hier snel grip op krijgt."

Protocol

Volgens Diepstraten is de afspraak dat er een protocol in werking treedt als de tunnel langere tijd wordt afgesloten. Dit betekent onder meer dat de calamiteitenbogen opengaan. Die bleven nu dicht. "Waarom dat gisteren niet is gedaan, is mij nog niet bekend. Ik ga daarover in gesprek met Rijkswaterstaat, want een verkeersinfarct zoals gisteren, willen we in de toekomst graag voorkomen."

Lees ook

Henk van der Valk van het taxibedrijf ziet de frequentie van de verkeersproblemen oplopen. Er moet volgens hem echt iets gebeuren, om 'deze ellende' aan te pakken. "Ik zou als Rijkswaterstaat zijnde weer in gesprek gaan met de gemeente en met de ondernemers om tot een goed plan te komen. Ik zou zeggen: 'probeer die sluizen zo snel mogelijk open te gooien'."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook