Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Deze coach heeft de gouden tip tegen je januari-dip: "Hahaha"

5 januari 2020, 18.04 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - De januari-dip verzachten met lachen: dat kan! Maarten Vos is lachcoach en weet precies hoe we de eerste maand van 2020 een beetje blij door kunnen komen. "Een dag niet gelachen is..."

Foto: Snapshot Video 203312 (00:47)

Volgens de Amsterdammer is het geen verrassing dat veel mensen zich juist nu depressief voelen. Tegen NH Nieuws zegt hij: "Het is natuurlijk de maand ná de feestmaand en dan worden de kerstbomen opgeruimd. Het is winter en vroeg donker, vaak somber weer. Daar word je niet bepaald vrolijk van." De meest deprimerende dag van het jaar, 'blue monday', valt niet voor niets op 20 januari.

Endorfine

Om het humeur op te poetsen, is lachen goed, volgens Vos: "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Als je gaat lachen, komt je buik in beweging. En dan maak je endorfine aan. Endorfine is een stof waardoor je je beter gaat voelen."

Bekijk hier het hele interview met lachcoach Vos. Tekst gaat door onder de video

Januari-dip verzachten met lachen "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd" - NH Nieuws

De lachcoach is duidelijk over hoe je het beste simpel kan lachen. "Trek je mondhoek omhoog, laat je tanden ook een beetje zien, laat je ogen meelachen en maak een lachgeluid."

Wandelen en sporten

En om depressiviteit verder tegen te gaan adviseert Maarten Vos om in beweging te blijven. "Ga naar buiten, ga lekker wandelen of sporten. En zorg dat je met iemand kan lachen.".

Maarten Vos heeft samen met Chantal van de Kragt in 2006 de Lachclub Amsterdam opgericht. Daar is zondag 12 januari weer een workshop.