Ga naar Content
Haarlem

Geheim van oudste Haarlemse inwoner (105): "Altijd blijven lachen"

4 april 2019, 13.36 uur · Aangepast 4 april 2019, 17.48 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Maria-Francisca Pinedo kreeg vandaag een bezoekje van loco-burgemeester Merijn Snoek. De op Curaçao geboren Haarlemse heeft namelijk de zeer respectabele leeftijd van 105 jaar bereikt en daarmee is ze nu de oudste inwoner. Haar geheim voor haar nog steeds jeugdige uitstraling: "Siempre sonríe", oftewel altijd blijven lachen.

De Spaanstalige uit Curaçao is blij met het bloemetje van de gemeente. Sinds 1989 woont ze in het "land van de bloemen", zoals ze Nederland noemt. Het is hier "muy bien", maar ze vindt het wel een georganiseerd land, vertaalt haar dochter Jaqueline Pinedo. 

Jaqueline haalde haar moeder na een familiebezoek over om hier te blijven. "Het werd er steeds gevaarlijker voor alleenstaande vrouwen", vond Jaqueline. Ze woont nu samen met haar oudste dochter in een flatje in Meerwijk, waar geen lift is. Maar met een beetje hulp komt ze de trap nog wel op en af. 

Alleen is er niet veel vertier buiten huis voor de 105-jarige die alleen maar Spaans spreekt. Haar dochter Jaqueline hoopt dat daar nog wat verandering in komt. Want haar moeder is nog kwiek genoeg. "Ze slikt nog maar twee pilletjes, voor haar bloeddruk en haar hart, en ze kan zich nog zelf douchen en aankleden!"

Zaterdag gaat Maria-Francisca Pinedo feest vieren met haar familieleden die hier ook in Nederland wonen. 

Dit jaar zullen nog vier andere Haarlemmers bij leven en welzijn de leeftijd van 105 jaar halen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Geja Sikma