Ga naar Content
Noordkop & Texel

Dierenasiel legt uit: waarom je niet 'zomaar' een huisdier kan adopteren

23 december 2019, 19.32 uur · Aangepast 23 december 2019, 20.15 uur
Door: Redactie · Foto: Adobe Stock

TUITJENHORN - Noord-Hollandse asiels zitten propvol dieren en trekken aan de bel, maar tegelijkertijd klagen dierenliefhebbers: "Ik wilde een hond, maar werd afgewezen door het asiel." Hoe zit dit nou precies? 

Gisteren viel bij NH Nieuws te lezen dat hondje Willi al bijna drie jaar wordt verzorgd door dierenasiel Schagen Hollands Kroon, omdat hij maar geen baasje vindt. Naar aanleiding van het bericht kwamen veel reacties binnen van mensen die tegen een moeilijke adoptieprocedure aanlopen. Zo blijken veel mensen die een hond willen meenemen niet aan strenge opgestelde eisen te voldoen. Daar heeft de dierenopvang volgens beheerder Lettie Stronk 'goede reden' voor. Vier vragen en antwoorden over het adopteren van huisdieren. 

Heeft de dierenopvang een bepaald adoptiebeleid? 

"Ja, wij zorgen ervoor dat mensen die bij ons een huisdier willen adopteren een voor hun geschikt dier krijgen. Daar hebben wij als ervaringsdeskundigen een bepaald beleid voor gemaakt om mensen te koppelen aan dieren die bij hun wensen passen en om te zorgen dat dieren die specifieke zorg nodig hebben die van hun nieuwe baasjes kunnen verwachten. De ene hond heeft een andere baas nodig, dan de andere hond. De één moet een tuin hebben, terwijl een kleine hond genoeg heeft aan een appartementje met alleen een balkon."

"En daarvoor moeten wij soms uitgebreid onderzoek doen naar de leef- en woonsituatie van de klant. Alles voor een goed huisje van de hond. Iedere dierenopvang hier in de regio heeft hetzelfde beleid en ik hoop eigenlijk dat heel Nederland dit doet."

In een reactie van iemand die Willi - de hond die al drie jaar bij de dierenopvang verzorgd wordt - wilde adopteren, vertelde zij dat haar het hemd van het lijf werd gevraagd. Klopt dit en wat voor een vragen worden er gesteld? 

"Om een goed beeld te krijgen van wat voor een mensen we te maken hebben, zijn we genoodzaakt om de potentiële nieuwe baasjes soms het 'hemd van het lijf te vragen'. We willen weten in wat voor een huis je woont, wat voor een tuin je hebt, of er meerdere huisdieren zijn? We vragen soms zelfs wat voor een werk je doet, of je vaak thuis bent of niet. Mensen die fulltime werken komen gewoon moeilijk in aanmerking voor een hond. Je kan niet de hele dag van huis zijn, daar steken wij een stokje voor. Een hond of kat vergt namelijk veel tijd."

"In het geval van Willi: het is een ontzettend grote hond die heel energiek is. Wij hebben hem uitgebreid bestudeerd afgelopen jaren en weten wat voor een plek hij nodig heeft. Hij heeft een tuin nodig en niet alleen een huis met een klein balkon, zoals de vrouw die geïnteresseerd was in de adoptie van Willi. We zijn daar heel selectief in en plaatsen daarom honden niet zomaar bij mensen."

"We doen alles voor het juiste baasje voor de hond, zelfs persoonlijke vragen stellen"

lettie stronk - dierenopvang

Welk risico bestaat er als dieren wel zomaar worden meegegeven? Jullie vragen namelijk wel aan mensen om te adopteren, omdat het een enorme drukte in de opvang is en het bijna uitpuilt van alle dieren die jullie moeten verzorgen. Snel dieren meegeven aan mensen lijkt dus ook wel verleidelijk? 

"De ervaring leert dat het goed matchen van dieren van essentieel belang is voor een goede toekomst van het dier. Dieren die zomaar worden meegegeven, komen in heel veel gevallen binnen een paar dagen weer terug. Er is dan geen grondig onderzoek gedaan naar wat de leefsituatie en de wensen van de nieuwe baasjes zijn en dan blijkt het thuis helemaal niet te werken."

"We zijn dus niet een supermarkt waar je even naar binnen loopt om iets gauw mee te nemen. Wij hebben daarom de moeilijke taak om goed aan te voelen of een dier een match is met het nieuwe baasje en daar gaan wij best wel ver in. Willi is bijvoorbeeld na lange zorg ook met mensen mee naar huis gegaan, maar dat bleek toch niet te werken. Binnen 24 uur stonden ze weer op de stoep. Ook wij moeten dan weer helemaal opnieuw beginnen, wat voor veel werkdruk zorgt."

"Toch zijn er veel mensen die doordrammen en per se een dier mee naar huis willen nemen, terwijl dat van ons niet mag. Het is moeilijk om daar doorheen te prikken, maar onze verzorgers weten wat het beste voor het dier is."

Geldt dit voor alle dieren? 

"De zorgvuldige selectie wordt niet alleen bij honden of katten gedaan. Vrijwel alle dieren moeten gematcht worden met de juiste baas. Ook voor konijnen bijvoorbeeld. Ieder gezinslid wordt gevraagd om bij potentiële adoptie mee te komen en kennis te maken met het dier. Op die manier testen wij hoe een hond, kat of konijn op mensen reageert. Met kinderen is dat heel belangrijk, want getraumatiseerde honden kunnen in veel gevallen niet met ieder gezin mee naar huis. Dat zou helemaal verkeerd aflopen."

"De strenge selectie is dus niet bedoeld om het mensen moeilijk te maken, maar juist om het ze makkelijk te maken bij een goede klik. Is er geen klik, dan kan het dier niet mee. Afgelopen maanden kwamen er verschillende mensen binnen die 'eventjes' een konijn kwamen ophalen als Sinterklaascadeau. Nou, dat gaan wij niet doen. Behalve als er een klik is natuurlijk, dan geven wij ze graag mee aan het nieuwe baasje."

Lees ook