Ga naar Content

Zorgen door knellende regels bij dierenopvang De Paddestoel

DEN HELDER - Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder blijft gewoon open. Schrik is er wel na plotselinge de sluiting van de dierenopvang in Naarden. Bij een inval van de Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit (NVWA) zijn daar alle medicijnen in beslag genomen.

Foto:

Dierenopvangcentra staan onder grote druk. Ze mogen bepaalde medicijnen niet in huis hebben of toedienen zonder dat er een dierenarts bij aanwezig is. "Dat is een knelpunt. Het toedienen van medicijnen blijft lastig en gevoelig, maar we kunnen niet met elke koolmees of elke egel langs gaan bij de dierenarts. Dat wordt veel te duur. Gelukkig hebben we een goede regeling," vertelt beheerder Melanie Leijding van De Paddestoel.

Onder de loep

Afgelopen maand zijn alle dierenopvangcentra van Noord-Holland op gesprek geweest bij de provincie. "Daar worden onze problemen erkend en de provincie wil ons helpen. We doen ons best om zieke en gewonde dieren te helpen, maar het is wel duidelijk dat we ons werk weer eens goed onder de loep moeten nemen."

Lees ook

Volgens bestuurslid Ben Reiff van vogelasiel De Paddestoel is de politiek nu echt aan zet. De inval bij de dierenopvang in Naarden vindt hij triest. "Het is heel vervelend. Zo'n controleur van de NVWA staat daar met de wet in zijn hand. Als het zo is dat daardoor de opvang van wilde dieren onuitvoerbaar en betaalbaar wordt, dan moet de politiek ingrijpen. We hebben in Nederland de mond vol van dierenwelzijn."

Lees ook

De Noord-Hollandse dierenopvangcentra hebben in februari een vervolggesprek bij de provincie. Melanie Leijding: "De provincie wil helpen. Het is fijn dat ons probleem erkend wordt en dat ook gedeputeerde Van der Hoek een structurele oplossing wil.  Zolang we de wilde dieren maar voorop stellen, want daar doen we het voor."