Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Volle bak bij dierenopvang Bonte Piet: aantal egels in een jaar verdubbeld

7 november 2019, 21.25 uur · Aangepast 7 november 2019, 22.33 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

MIDWOUD - "We hebben vorige week een bizar drukke week gehad, want er kwamen toen gemiddeld vier egels per dag binnen", vertelt Andra Minnema, assistent beheerder bij vogel- en dierenopvang Bonte Piet. Vergeleken met vorig jaar zijn er dubbel zoveel egels in de opvang. De vrijwilligers hebben er hun handen vol aan.

Hoos aan egels bij Bonte Piet - NH Nieuws

De Bonte Piet is momenteel het onderkomen van ruim honderd egels. Veel meer dan vorig jaar, want toen waren er in deze tijd 45. De reden van de stijging bij Bonte Piet is volgens Minnema moeilijk te verklaren. Tellingen geven juist aan dat er steeds minder wilde egels zijn in Nederland.  "Dat is lastig om te zeggen, worden er gewoon meer egels opgevangen of gaat het daadwerkelijk slechter met de egels?", stelt Minnema zichzelf de vraag. 

De groep vrijwilligers bij Bonte Piet moet flink de handen voor uit de mouwen steken voor de dieren. "Dat is zwaar. We doen het dubbele aantal werk met hetzelfde aantal vrijwilligers, daardoor maken we langere uren per dag en de druk op vrijwilligers wordt ook gewoon groter", aldus Minnema. "We hebben gemiddeld acht mensen nodig op een dag, maar we doen op dit moment met minder."

Terug de natuur in

Verblijven schoonmaken, voeren, medicatie toedienen: de vrijwilligers verzorgen de veelal gewonde en verzwakte egels, zodat ze uiteindelijk weer terug de West-Friese natuur in kunnen.

Quote

"Ze hebben geen tafelmanieren, want ze smakken verschrikkelijk"

Andra minnema - Bonte Piet

Ze staan er niet helemaal alleen voor, want van buitenaf wordt veel hulp aangeboden. Zo is het mogelijk om een egel financieel te adopteren. En daar is inmiddels een wachtlijst voor, want alle honderd egels zijn geadopteerd. "Dat voelt heel fijn als mensen op die manier laten weten dat ze ons waarderen. We hebben een tijdje geleden ook een oproep gedaan over kipkluifjes op Facebook. Een van de adoptievaders maakte meteen een heel groot bedrag over waar we toch bijna stijl van achterover sloegen."

Verschrikkelijk smakken

Daardoor konden Minnema en haar team een groot aantal kipkluifjes kopen voor de jonge egeltjes. "Ja dat is heerlijk, ze hebben geen tafelmanieren, want ze smakken verschrikkelijk. Maar heel leuk om te zien als zo’n neusje de slaapzak uitkomt."

De Bonte Piet staat namelijk financieel onder druk, zo laat voorzitter Wouter Koks weten. "We zijn afhankelijk van bijdragen van de gemeenten. Tot dit jaar lukte het redelijk, maar het is een voortdurende bron van zorg om te kijken of we voldoende geld kunnen krijgen", aldus Koks. "Een ideale situatie is dat als wij dieren opvangen - op dit moment meer dan 4.000 per jaar - die kosten gedekt kunnen worden door de gemeenten."

'Sluiten geen optie'

"We hebben goede communicatie met de zeven West-Friese gemeenten. Alleen het zijn wel ambtelijke organisaties en die werken soms wat langzamer dan je zou willen", vertelt Koks. Want de deuren sluiten, dat zit er wat hem betreft niet in. "Nee, daar wil ik niet aan denken. Ik denk dat wij genoeg energie en bekwame mensen hebben die ervoor kunnen zorgen dat we in de toekomst nog bestaan. Sluiten is voor ons geen optie, voor de dieren ook niet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!