Ga naar Content

Geen extra geld voor cao ziekenhuizen: tekort van 210 miljoen

Het ministerie van Volksgezondheid zal het tekort dat ontstaat door de nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel niet aanvullen. Door de arbeidsovereenkomst zitten de ziekenhuizen met een financieel gat van 210 miljoen euro.

Foto: Gerhard Sipsma

Ook Zorgverzekeraars Nederland geeft 'vooralsnog' geen gehoor aan de oproep van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). "Wij zijn geen partij in het cao-akkoord, dat is een zaak tussen de bonden en werkgevers", zegt een woordvoerder.

Hoofdlijnenakkoord

De afspraken die in het hoofdlijnenakkoord zijn gemaakt met ziekenhuizen over de bijdrage van de overheid aan de salarissen blijven gewoon staan, laat het ministerie weten. "Met de hoofdlijnenakkoorden willen we de ziekenhuiszorg voor alle partijen betaalbaar houden."

Het tekort moet volgens de NVZ worden aangevuld door zorgverzekeraars en het ministerie. "Dat geld is er niet en moet ergens opgehaald worden. We moeten het samen oplossen, met zorgverzekeraars en de overheid. De cao is op het randje van verantwoord afgesloten", zegt een woordvoerder."

Lees ook

Eerste landelijke ziekenhuisstaking

Het akkoord volgde op maanden van actie. Zo werd er in Hoorn stevig gestaakt bij het Dijklander Ziekenhuis. "De staking moet een eyeopener zijn", vertelde anesthesiemedewerker Ilona toentertijd tegen NH Nieuws. "Het is natuurlijk een grootse actie, meer dan 100 locaties doen mee. Ik hoop dat er gezien wordt dat er iets veranderen moet."

Eind november legde in heel Nederland zo'n driekwart van de zorgmedewerkers in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Het ging om de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit, waar zeker 150.000 mensen aan meededen.

Twee loonsverhogingen

De vakbonden en de NVZ hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 5 procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met 3 procent.

Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019.

Het ministerie van VWS noemt het 'goed nieuws' dat de partijen een akkoord hebben weten te bereiken. "Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in de ziekenhuizen verdienen een goede cao. Dat geeft rust in de sector."