Ga naar Content
Alkmaar

Schoorls 'burgerinitiatief bomenkap' is geldig, maar wordt mogelijk niet behandeld

12 december 2019, 15.19 uur · Aangepast 12 december 2019, 16.48 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

SCHOORL - Na controle door de provincie is gebleken dat het ingediende burgerinitiatief om de boskap langs de kust bij Schoorl te voorkomen geldig is. 7241 handtekeningen zijn rechtsgeldig, waar er 5000 nodig waren. Enige addertje onder het gras is dat Provinciale Staten formeel niet gaat over het verzoek om de bomenkap te voorkomen.

Aankomende maandag bespreekt Provinciale Staten (PS) het burgerinitiatief 'voorkom verdere bomenkap in de Schoorlse- en NoordKennemmerduinen'. Nu blijkt dat het ingediende verzoek geldig is, pas de derde keer dat dat in Noord-Holland gelukt is, is het maandag de vraag of het ook echt behandeld gaat worden.

Eind november werd het Burgerinitiatief aangeboden in Haarlem:

Burgerinitiatief tegen bomenkap Schoorl - NH Nieuws

Het blijkt dat de Provinciale Staten niet over het 'voorkomen van bomenkap' gaat. Dit is een bevoegdheid van de Gedeputeerde Staten. PS zal het voorstel daarom moeten afwijzen. Ze kunnen het daarna wel doorsturen naar de gedeputeerden.

Een andere mogelijkheid is om het verzoek toch in behandeling te nemen omdat Provinciale Staten zijdelings wél betrokken is. PS gaat wel over het geld dat beschikbaar gesteld wordt om bomen te kappen. Ook kan PS eisen dat er herplant plaatsvindt.

De vergadering maandag begint om 13:00 uur in het Provinciehuis in Haarlem.

Lees ook