Ga naar Content

Boeren niet gerustgesteld door nieuwe regels om de stikstofcrisis op te lossen

NOORD-HOLLAND De provincie van Noord-Holland heeft gisteren nieuwe beleidsregels over de uitstoot van stikstof goedgekeurd. Boeren verwachten niet dat het veel verschil zal maken.

Dit is het stuk grond waar stukken van geheim blijven bij de provincie - Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

De nieuwe beleidsregels moeten het voor boeren weer mogelijk maken om zich verder te ontwikkelen, nadat de Raad van State afgelopen mei het vergunningsproces lam legde. "Maar in de praktijk kan nog veel niet zolang er geen landelijke maatregelen zijn genomen", zegt Jack Rijlaarsdam van Boeren In Actie Noord-Holland.

De nieuwe regels maken het mogelijk voor boeren om een al toegekende vergunning voor stikstofuitstoot flexibeler te gebruiken. Maar het vergroten van de uitstoot is volgens Rijlaarsdam niet mogelijk tot minister Schouten een beleid bepaalt.

Hij vreest ook dat de nog te bepalen landelijke regels gaan botsen met de provinciale regels. Het Stikstofcollectief Landbouw Noord-Holland riep de provincie daarom dinsdag al op de nieuwe regels uit te stellen.

De beleidsregels van de provincie zijn oorspronkelijk in oktober opgesteld. Toen zorgden bepaalde onderdelen voor verwarring. Die zijn nu aangepast in overleg met het Rijk.

'Illegale bedrijven'

In de nieuwe regels staat volgens Rijlaarsdam ook geen oplossing voor de boerenbedrijven die nu nog geen milieuvergunning hebben. "Veel boeren hebben nu geen goede vergunning. Volgens de letter van de wet zijn ze dan illegaal", aldus Rijlaarsdam. "Ze worden gedoogd. Maar als een natuurorganisatie daartegen in beroep gaat, dan moeten ze direct sluiten."

"Dat is een groot probleem", vindt ook Ad Baltus van De Onafhankelijke Agrariërs Noord-Holland: "Die bedrijven moet je legaliseren."

Sanering

De provincie wil nu samen met bedrijven het stikstofgehalte in Natura2000-gebieden naar beneden brengen. "Als de provincie de boeren die daar dichtbij zitten wil saneren, dan is dat een probleem", aldus Baltus. "Die heb je juist hard nodig om de natuur gebieden te onderhouden".

De boeren maaien nu volgens Baltus vaak in de natuurgebieden. Door het onderhoud daalt het stikstofgehalte. "Het is kiezen tussen twee kwaden", zegt hij. "Maar wie gaat dat doen als je ze wegjaagt? Ik wens ze succes, die boer doet het bijna voor niks."

Wij vragen door te mogen gaan zoals we nu bezig zijn

Ad Baltus - De Onafhankelijke Agrariërs Noord-Holland

"Er moet wat gebeuren, dat is duidelijk", vertelt Jack Rijlaardsdam. "Dus er is wel wat voor te zeggen dat wij wat in moeten leveren. Maar dan moeten er strenge randvoorwaarden zijn, zodat over 10 jaar niet de hele veehouderij weg is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook