West-Friesland

Protestboeren staan in de startblokken voor leegkopen van supermarkten

7 december 2019, 12.08 uur · Aangepast 7 december 2019, 13.41 uur · Door Redactie

Whatsapp

Protestboeren willen vandaag op meerdere locaties in de provincie massaal de supermarkten leegkopen. De actie is een voorzetje naar een aangekondigd protest van Farmers Defence Force, die dreigen om de voedselvoorziening rond Kerst stil te leggen. Inmiddels zijn er al meerdere trekkers gesignaliseerd in Middenbeemster en Avenhorn. 

NH Nieuws

In de week voor Kerst - als heel Nederland de koel- en voorraadkast vult voor de feestdagen - wil de actiegroep in heel het land de voedselvoorziening stilleggen door de bevoorrading van supermarkten te saboteren.

Dat willen ze doen door wegen van en naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Op die manier zou de waardering voor boeren en hun werk moeten groeien.

Quote

"Koop groot in, aangezien de gehele voedseldistributie dreigt plat te gaan"

Boeren in Actie Noord-Holland

"Aangezien de gehele voedsel distributie plat dreigt te gaan is het verstandig om vandaag
tussen 10.00 uur en 13.00 uur flink te gaan hamsteren in elke dichtstbijzijnde supermarkt. Dus koop groot in."

Dit bericht werd eerder deze week -ondertekend door Boeren in Actie Noord-Holland-  gedeeld in een besloten Whatsapp-groep. "Wij voorzien uit betrouwbare bronnen dat ze richting de kerst, de schappen aanzienlijk minder gevuld zullen zijn."

Grens overschreden

Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid waarschuwde eerder in een interview met het Algemeen Dagblad dat de boeren met het blokkeren van distributiecentra de grens van het toelaatbare overschrijden. "Dat wordt een clash waarbij het leger wordt ingezet.’’

"Vandaag viel de onrust mee", zegt assistent-manager Edwin Schouten van Deen Transport. Voor zijn gebouw stonden tientallen boeren, maar daar heeft Schouten geen last van gehad. "Alles draait hier op volle toeren. Maar we hebben geen idee wat ons de volgende keer te wachten staat."

Boeren voor Deen Transport - Jorrit Schutte

Boeren voerden de afgelopen maanden geregeld actie om te laten blijken dat hun branche onevenredig hard wordt getroffen bij het terugdringen van de stikstofuitstoot. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat de luchtvaart een grotere bijdrage dient te leveren bij de reductie.

Whatsapp