Ga naar Content

De Gouden Eeuw proeven tussen de schilderijen van het Westfries Museum

HOORN - Eten geïnspireerd op de Gouden Eeuw tussen schilderijen uit dezelfde periode. Het zijn twee unieke avonden, voor zo'n 80 mensen, die het Westfries Museum organiseerd. 

"We serveren een tussengerecht, geïnspireerd door een schilderij waar de zoon van de burgemeester een appel vasthoudt", vertelt chef-kok Erwin Hendriks terwijl hij bij het schilderij staat. Samen met sterrenchef Onno Kokmeijer verzorgt hij het diner in het Westfries museum in Hoorn.

Gouden specerijen

Ze laten niet alleen de producten die op de schilderijen te zien zijn terugkomen in de gerechten. Ze refereren ook met verschillende specerijen terug naar de Gouden Eeuw. "Zo gebruiken we specerijen om het verleden, de VOC, de scheepsjongens van Bontekoe of de Batavia in elk gerecht naar voren te laten komen."

"Soms kan net één klein detail een bron van inspiratie zijn  en dat is ontzettend leuk en verrassend voor de mensen die aan het diner deelnemen", vertelt Ad Geerdink van het Westfries Museum. Hij is enorm trots dat dit in zijn museum plaatsvindt.

Volgens hem zijn de maaltijden dadelijk wel gebaseerd op de Gouden Eeuw, maar geen directe kopie van het eten dat Nederlanders in die tijd voorgeschoteld kregen:  "ik denk niet dat mensen dat echt zouden lusten. In de Gouden Eeuw was alles namelijk enorm kruidig, en dat zijn we niet meer gewend."

Typisch West-Fries

Met deze avonden willen de initiatiefnemers van het diner ook typische West-Friese producten in het zonnetje zetten. "Het is nog een ondergeschoven kindje, ook in deze regio. En daarom willen we die juist nu op de kaart zetten."

 

Lees ook