Ga naar Content

De één zag het aankomen, de ander is verbaasd: hoe nu verder met het Enkhuizerzand?

ENKHUIZEN - Terwijl de directeur van het Zuiderzeemuseum zegt: "Dit komt niet helemaal als een verrassing", zegt de gemeente juist weer verbaasd te zijn dat ze van de provincie terug naar de tekentafel moeten met het bestemmingsplan Enkhuizerzand. De reacties op het blokkeren van het plan door de provincie zijn gemengd. Er is weer een nieuw hoofdstuk aangebroken in dit steeds maar dikker wordende boek.  

Foto: Zuiderzeemuseum

Een aantal weken geleden zag de toekomst er nog glorieus uit voor het Enkhuizerzand. De gemeenteraad was er unaniem over uit: het plan is aangepast na alle binnengekomen zienswijzen en de schop kan in de grond. Maar vandaag gooit de provincie dusdanig roet in het eten, dat de gemeente terug moet naar de tekentafel.

De provincie is niet tevreden met hoe hun zienswijze is meegenomen in de aangepaste plannen voor de herontwikkeling van het recreatiegebied. De ruimtelijke kwaliteit wordt te weinig gewaarborgd en ze zien het niet zitten dat er 200 recreatiewoningen worden gebouwd.

Wel en niet verrast

De gemeente zegt verrast te zijn op de reactie van de provincie. Zeker ook omdat ze eerder deze week nog gezeten hebben met het college en de gedeputeerde van de provincie. De gemeente wil nu eerst de gemeenteraad informeren over de laatste stand van zaken rondom het Enkhuizerzand.

Net zo verbaasd is Margreet Keesman van de SP in Enkhuizen: "Voor ons gevoel hebben we aan alle zienswijzen voldaan en is het vernieuwde plan vervolgens unaniem aangenomen in de raad. Ik begrijp echt niet wat hier nu gebeurt."

"Ik begrijp echt niet wat hier nu gebeurt."

margreet keesman, sp

Wat minder verrast is de directeur van het Zuiderzeemuseum, Stephan Warnik. "Gezien de zienswijze van de provincie, komt dit niet helemaal als een verrassing. Het is goed om te horen dat de provincie meer aandacht vraagt voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied."

Boze brief

De erfgoedvereniging Heemschut, die vorige week nog een boze brief naar de provincie stuurde over dat het plan op een provinciaal monument wordt gerealiseerd, is blij dat er een halt wordt toegeroepen betreffende het plan. "Het is niet meer dan terecht dat de provincie ingrijpt. De gemeente Enkhuizen heeft zijn huiswerk niet goed gedaan", aldus Christian Pfeiffer van de erfgoedvereniging. 

Tot slot is er teleurstelling bij de vaste seizoensplaatshouders. "We wisten wel dat zoiets in de lucht kon hangen, maar we hadden gehoopt dat met het besluit van de gemeenteraad aan de slag konden gaan met de camping. Nu moeten we gewoon langer wachten", Rene van Breemen van belangenvereniging Camping Enkhuizer Zand.

"Dit is terecht. De gemeente heeft zijn huiswerk niet goed gedaan."

Erfgoedvereniging heemschut

"Ik volg veel van de politiek, maar ik heb nog niet eerder meegemaakt dat de provincie Noord-Holland een reactieve aanwijzing, ofwel het blokkeren van het plan, inzet om een plan tegen te houden", vertelt Christian Pfeiffer van de erfgoedvereniging verder. "Het is echt een uiterst redmiddel."

En dat klopt. De provincie Noord-Holland laat aan NH Nieuws weten dat ingrijpen via een reactieve aanwijzing niet vaak gebeurt. "Het komt door de fase waar het plan nu in zit en het feit dat de gemeenteraad het al heeft goedgekeurd. Dan is dit voor ons het enige middel om de belangen van de provincie te behartigen", aldus een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. 

Wat is een reactieve aanwijzing?
Het college van Gedeputeerde Staten heeft de bevoegdheid om een reactieve aanwijzing te geven bij bestemmingsplannen waar de provinciale belangen groot zijn. Door een reactieve aanwijzing te geven kan het inwerkingtreden van een gemeentelijk  bestemmingsplan worden voorkomen. Voor het deel van het bestemmingsplan waarvoor een reactieve aanwijzing is gegeven treedt het bestemmingsplan dan niet in werking. 

Hoe nu verder?

De grote vraag die in vele hoofden nu nog blijft hangen is: hoe nu verder?  De gemeente Enkhuizen gaat vanavond eerst de raad informeren over de laatste stand van zaken en wacht verder 3 december af. Op deze dag neemt Gedeputeerde Staten een definitief besluit over de reactieve aanwijzing. Vervolgens kan de gemeente pas procedureel aan de slag met de aanwijzing. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook