Noordkop & Texel

Broer vermoorde Eddie: "Mijn moeder is helemaal kapot gegaan van verdriet"

21 november 2019, 06.18 uur · Aangepast 26 november 2019, 14.29 uur · Door Redactie

Whatsapp

DEN HELDER - Eddie Overmulder laat op een avond zijn herdershond Dushi uit als hij wordt doodgestoken. Uren later wordt hij dood aangetroffen door zijn moeder en zijn vriendin. Eddie ligt half in het water en zijn viervoeter zit naast hem aan de waterkant. Een beeld dat Eddie's moeder nooit meer is kwijtgeraakt. De vriendin staat na drie jaar voor de rechter.

Broer vermoorde Eddie: "Mijn moeder is helemaal kapot gegaan van verdriet" - NH Nieuws

Het is de avond van 16 september 2016. Eddie is wat later van zijn werk en wordt bij thuiskomst al opgewacht door zijn vriendin, een alleenstaande vrouw met kinderen. Eddie woont bij zijn moeder en de relatie met zijn vriendin is problematisch. Hij heeft al eerder te kennen gegeven dat hij de relatie wil verbreken. Toch gaan ze samen de hond uitlaten, maar nog in de steeg bij de woning ontstaat ruzie. Wat zich daarna precies heeft afgespeeld, is niet duidelijk.

Bewijs 

Ruim drie jaar later staat de vriendin van Eddie voor de rechter. Ze is al die tijd verdachte geweest en is vlak na de moord al eens opgepakt, maar het bewijs ontbrak. Pas dit jaar geeft ze toe Eddie te hebben neergestoken. Volgens haar gebeurde dat in een opwelling omdat ze boos werd en hem er op dat moment van verdacht dat hij haar dochter misbruikte. Ze zou in een opwelling een mes van het aanrecht hebben gegrist.

Quote

"Ze beschuldigt mijn broer van kindermisbruik maar dat kan hij nooit gedaan hebben"

Hans Overmulder

Hans Overmulder, de broer van Eddie, is ervan overtuigd dat de vrouw liegt. "Ze beschuldigt mijn broer van kindermisbruik maar dat kan hij nooit gedaan hebben. Wel voelde hij zich al langer niet meer veilig in haar wijk Nieuw Den Helder en was hij door haar omgeving eerder bedreigd."

Voorbedachte rade

Ook justitie gelooft haar verhaal niet en denkt dat ze het mes die avond al bij zich had en met voorbedachte rade te werk is gegaan. Nadat ze Eddie heeft neergestoken gaat ze naar huis om zich te ontdoen van bebloede kleding en mes, die ze door haar zoon laat weggooien. Het steekwapen is nooit meer gevonden. Later op de avond gaat ze terug naar Eddie's moeder om samen naar Eddie te gaan zoeken. Terwijl ze weet waar hij ligt.

Na jaren te hebben gezwegen, geeft de verdachte nu toe dat ze Eddie heeft gestoken. Twee keer, maar Eddie is gevonden met meer messteken. Het sterkt de vermoedens van Hans Overmulder dat er nog meer mensen betrokken waren bij de moord op zijn broer. En dat het bekenden waren vanwege Dushi de hond. Ook wijlen Eddie's moeder had al meteen gezegd dat Dushi een aanval op zijn baas nooit zou toestaan. Voor haar komt de rechtszaak te laat. Iets meer dan een jaar na Eddie is ze overleden. "Mijn moeder had hele erge last van het trauma. Ze heeft verschillende therapieën gekregen. maar kon het niet verwerken. Ze is er helemaal aan onderdoor gegaan".

Quote

"Mijn moeder kon het niet verwerken, zij is helemaal kapot gegaan van verdriet"

Hans overmulder

Voor de rechtbank leest Hans een emotionele verklaring voor. "Het doet mij denken aan de vorige keer dat ik moest spreken. Op mijn moeder's begrafenis. Mijn moeder kon het niet verwerken, zij is helemaal kapot gegaan van verdriet." Achteraf is Hans blij dat haar de rechtszaak bespaard is gebleven. "Dan was ze ter plekke neergegaan. Al die leugens over Eddie. Dat had ze nooit getrokken."

Elf jaar gevangenis voor doodslag eist het OM, omdat opzettelijke moord niet bewezen kan worden. Volgende week wordt duidelijk wat de rechters ervan vinden. Hans Overmulder rekent niet op genoegdoening. Hij heeft zijn broer en zijn moeder verloren. En hij blijft zitten met de grootste vraag hoe het kan dat de waakzame Dushi Eddie niet heeft kunnen beschermen.

Whatsapp