Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: Vliegtuigpersoneel wapent zich tegen agressieve passagiers

Het is inmiddels geen verrassing meer als de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de jaarlijkse cijfers bekendmaakt van het aantal agressie-incidenten aan boord van vliegtuigen. In 2018 zijn er weer meer meldingen geregistreerd dan in 2017. De agressieve passagiers worden ook steeds geweldadiger. Is een jaarlijkse verplichte agressietraining van de luchtvaartmaatschappij nog wel genoeg of kun je als steward of stewardess tegenwoordig niet beter zelf leren verdedigen? NH Airtime zocht dat uit.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Geweld aan boord van de Nederlandse luchtvaarmaatschappijen neemt ieder jaar toe. Bij de prijsvechters op Schiphol ziet de ILT een daling. Maar er is weinig om tevreden op terug te kijken, want het geweld dat aan boord door agressieve passagiers wordt toegepast is ernstiger dan ooit. Het blijft niet bij schelden en schreeuwen, want schoppen, slaan en spugen zijn inmiddels geen uitzonderingen meer.

Peter Post van Re-ACT Acteurs komt stewards en stewardessen jaarlijks trainen door zelf als agressieveling te spelen in een nep-vliegtuig. Alleen, Post houdt zijn handen thuis bij het spel. De acteur hoort regelmatig uit eerste hand de verhalen over agressie aan boord en denkt dat maatschappijen hun bemanning intensiever moeten gaan trainen op dergelijke situaties.

"Stewards en stewardessen kunnen zich bij ons weerbaarder maken"

tijmen van der poel, krav maga union

Transavia, de luchtvaartmaatschappij die Post jaarlijks inhuurt voor zijn trainingen, wil nog niet zo ver gaan. Hoofd Cabine Annemarie Hoogeveen vindt dat de omgekeerde wereld: "We moeten zorgen dat het niet langer voorkomt." Helaas zal 2019 ook weer eindigen met een nog hoger aantal geweldsincidenten dan het jaar ervoor.

Krav Maga
Cabine- en cockpitpersoneel dat in zijn of haar vrije tijd zichzelf weerbaarder wil maken, staat ze vrij. Bij Krav Maga-school KMU kennen ze er wel een aantal die er les nemen. Krav Maga is een vechtsysteem dat ontwikkeld is door en voor het Israëlische leger, maar inmiddels al heel wat jaren beschikbaar is voor burgers. Ook in Nederland is Krav Maga populair onder jong en oud.

Tijmen van der Poel van KMU: "Krav Maga is als je het mij vraagt het meest realistische zelfverdedigingssysteem ter wereld. Stewards en stewardessen kunnen zich hier weerbaarder maken, waarbij het belangrijk is dat je daar steeds weer een stapje in zet. Het gaat er niet om dat je meteen de allerbeste bent, het gaat erom dat jij je een stuk veiliger voelt." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook