Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

'Er was geen bed beschikbaar in crisisopvang voor doodgeschoten Carla'

14 november 2019, 18.01 uur · Aangepast 14 november 2019, 23.05 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Bezorgde buren kregen dinsdag te horen dat er geen ruimte was voor Carla bij de crisisopvang. De Alkmaarse werd woensdag door de politie doodgeschoten toen ze verward met een mes en een hamer liep te zwaaien. De vrouw gooide een dag eerder haar eigen ruit in met een baksteen. "De politie die op een melding afkwam, nam direct contact op met de crisisopvang, maar deze zeiden de komende uren geen bed beschikbaar te hebben."

Foto: NH Nieuws

Dat zeggen meerdere buren tegen NH Nieuws. Zij waren erbij toen de politie arriveerde en belde naar de crisisopvang (ook wel crisisdienst genoemd),  wat onderdeel is van de GGZ Noord-Holland Noord. 

De 48-jarige Carla werd gisterochtend, toen ze bewapend op een agent afliep, door hem neergeschoten. Ze overleed gistermiddag aan haar verwondingen, maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend. 

Bij iedere crisisopvang moeten volgens procedures altijd enkele 'noodbedden' worden vrijgehouden voor acute opnames voor mensen die ten gevolge van hun psychiatrische problematiek gevaar lopen of veroorzaken als zij niet onmiddellijk of uiterlijk binnen 24 uur worden behandeld.  Zoals dinsdagavond het geval bij Carla was.

Ze zat in het trappenhuis en was totaal in de war. Wezenloos

Jan Boon, buurman

Carla kon dinsdag haar huis niet in omdat ze haar sleutel kwijt was. Buurman Jan Boon trof haar aan met een blikje bier en haar konijn in het trappenhuis, verklaart hij vandaag tegen NH Nieuws. Toen hij - op haar verzoek - haar deur weigerde in te trappen, pakte Carla een baksteen en gooide haar eigen raam in. "Ze was totaal in de war. Wezenloos", aldus Boon. 

De buren belden daarop de politie, die kwam poolshoogte nemen. "Maar agenten vertelden mij dat er de komende vier uur geen plek bij de crisisopvang zou zijn geweest. Ze hadden eerder op de avond al twee verwarde personen naar de crisisopvang gebracht. Daardoor kon Carla er niet meer bij."

Overbuurman Quincy de Nijs bevestigt het verhaal van Boon: "Tegen mij zeiden ze ook dat het vier uur zou duren." Maar ook later op de avond heeft de vrouw niet de hulp gekregen die ze volgens de bezorgde buurtbewoners wel nodig had.

Geen commentaar

Waarom de vrouw ook later op de avond niet naar de crisisopvang is gebracht is niet duidelijk. Een woordvoerder van de GGZ weigert antwoord te geven op iedere vraag van NH Nieuws over de vrouw of de crisisopvang. Het is ook niet duidelijk of de instelling vaker een tekort aan noodbedden heeft. 

Gistermiddag zei de woordvoerder wel tegen NH Nieuws: "In principe zou er altijd een kamer beschikbaar moeten zijn in nood. Het kan wel zijn dat er een wachttijd is. Vier uur is wat lang. Maar het zou kunnen. Ik weet niet wat in dit geval de afweging zou kunnen zijn geweest."

Aangifte en inbewaringstelling

Ook op andere momenten waren er kansen om de verwarde Alkmaarse op te laten nemen. Bram Stoker deed in september dit jaar nog aangifte tegen Carla. NH Nieuws heeft schriftelijke bewijzen van het proces-verbaal in bezit. Hij vertelde gister nog tegen NH Nieuws dat Carla hem twee maanden geleden met messen heeft achterna gezeten. De rechtszaak zou dienen in december. 

 

In dit geval hadden er direct stappen genomen moeten worden

Medewerker GGZ

Een GGZ-medewerker [naam bij de redactie bekend] zegt tegen NH Nieuws: "Op het moment van de aangifte hadden de instanties een inbewaringstelling - ibs - in gang moeten zetten." Een ibs-procedure wordt meestal opgestart nadat familie of omstanders de politie waarschuwen dat iemand een gevaar vormt. Het is een spoedmaatregel om iemand gedwongen op te nemen in een instelling. Dit kan alleen als er echt geen andere oplossing is. De politie beoordeelt of de crisisdienst van de GGZ ingeschakeld moet worden. "Het is achteraf altijd makkelijk praten, maar in dit geval hadden er direct stappen moeten worden genomen. Hoe langer je de behandeling van een verward persoon uitstelt, hoe gevaarlijker het kan worden."

Aantal incidenten verdubbeld 

De politie kan geen informatie geven in verband met de privacywetgeving en een lopend onderzoek. Wel is bekend dat het aantal incidenten met mensen die verward zijn en waar de politie ingrijpt of hulp biedt, in de afgelopen vijf jaar verdubbeld is en dat aantal stijgt nog steeds. 

De Nijs en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, zij doen onderzoek naar het schietincident, reageren ook voor de camera tegen NH Nieuws. 

'Er was geen bed beschikbaar in crisisopvang voor doodgeschoten Karla' - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!