Ga naar Content

Dit is waarom de politie de Alkmaarse vrouw neerschoot: "Ze kwam met hamer en mes op de agent af"

ALKMAAR - In de Priemstraat in Alkmaar was het een heftige ochtend. Een 48-jarige vrouw zwaaide met een mes en een hamer en de politie werd gedwongen haar, op steenworpafstand van een basisschool, neer te schieten. "Ze probeerde haar te laten stoppen en wilden in gesprek. Ze kwam gewapend op de politie af en toen schoot een van de collega's", aldus politiewoordvoerder Menno Hartenberg. Buurman Jan Boon zag alles gebeuren en doet uitgebreid verslag aan NH Nieuws. 

De bewapende vrouw woonde in een straat haaks op de Priemstraat en verschillende bronnen laten aan NH Nieuws weten haar te kennen als Carla.  Ze zou al jaren voor overlast zorgen. "We hebben zeker tweehonderd meldingen gemaakt bij verschillende instanties", aldus haar directe buurman Bram Stoker. 

Lees ook

In de bovenstaande video vertelt de politie hoe het er vanmorgen aan toe ging, maar buurtbewoners en zelfs kinderen zagen het ook gebeuren. Buurman Jan Boon zag het allemaal en vertelt aan NH Nieuws: "Hopelijk kan ik de politieman die schoot nog spreken, want ik vind het zo erg voor hem. Het was een film. De echte klap zal later wel indalen, maar ik kan me alles nog herinneren."

De agent schoot twee keer in haar bovenlijf. Het bloed was overal

getuige van schietpartij

De buurman vertelt dat er gisteravond al herrie was bij de vrouw, maar de boel vanmorgen escaleerde. "Er klonk een hels kabaal uit haar huis. Ze ging helemaal door het lint. Ik heb gelijk de politie gebeld." Op dat moment rende de vrouw op de buurman af met een mes en een hamer. Ze probeerde hem meermaals te steken, vernielde zijn auto en rende er toen toch vandoor richting de school. 

Foto: NH Nieuws

"Ik ben achter haar aangerend. Op dat moment kwam de politie er al aan en sprongen ze met getrokken wapens de auto uit." Een agent schoot als waarschuwing. Daarop rende de 48-jarige vrouw weg. De politie ging achter haar aan.

Wat er toen gebeurde, zal Boon niet snel vergeten. "Ik zag dat mijn buurvrouw zich omdraaide en met de wapens op de politieman afkwam. De agent liep achteruit en struikelde. Hij viel en lostte twee schoten in zijn val. De schoten kwamen in haar bovenlijf."

De 48-jarige vrouw raakte zwaargewond. "Het bloed was overal", zegt Boon, zichtbaar aangeslagen. Ondanks dat de vrouw al jaren veel overlast veroorzaakt, hoopt hij dat het goed met haar gaat. "We probeerden haar al sinds juni te helpen. We wilden echt hulp voor haar." Hij snapt niet dat geen enkele instantie iets kon doen. "De politie is altijd gekomen als we belden. Aan hun ligt het niet."

Onderzoek
Er loopt een onderzoek naar het schieten door de politie. Dit is in handen van de Rijksrechercheonderzoek en de woordvoering daarover ligt bij het Openbaar Ministerie. "Als er door politieambtenaren is geschoten met zwaar letsel of de dood tot gevolg, dan is het gebruikelijk dat de Rijksrecherche onderzoek doet, in dit geval onder leiding van het OM Noord-Holland." Of er al een onderzoek liep naar de vrouw, wil het OM niet bevestigen. Dit in verband met ernstige verwondingen en omdat ze in het ziekenhuis is opgenomen. 

Lees ook