Ga naar Content
West-Friesland

Beh bye maaimachines: proef met stadsbegrazing pakt positief uit

13 november 2019, 17.49 uur · Aangepast 13 november 2019, 18.45 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

BLOKKER - De gemeente Hoorn bekijkt wat de voordelen van begrazing door een schaapskudde zijn ten opzichte van een maaimachine. De kudde van herder Marijke Dirkshorn trekt daarom sinds februari door de gemeente. En dat pakt positief uit, mogelijk komt de kudde volgend jaar terug. In Blokker werd vandaag een lastige oversteek gemaakt over De Strip, naar één van de laatste graasplekken van de proef.

Schaapskudde aan de wandel in Blokker - NH Nieuws

Vanaf de Strip wordt de kudde verplaatst naar de IJsselweg. Het plan was om vooral door het weiland te wandelen, maar dat liep in het water. "Het is zeiknat", vertelt Dirkshorn. "Dus we moeten eigenlijk via de openbare weg. We zitten nu tot onze knieën in de bagger."

Dit is één van de laatste graasplekken voor de kudde, daarna zit de proef erop. De gemeente Hoorn wil bekijken of  de schapen het gras beter kunnen maaien dan maaimachines. Volgens de schaapsherder heeft begrazing door schapen nogal wat voordelen. "In die bermen leeft het veel meer dan je denkt en dat moet geleidelijk beheerd worden.  Op deze manier profiteren de insecten ervan." Daarnaast eten schapen ongewenste plantensoorten, zoals distel en berenklauw, waardoor bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

Besparing door begrazing

De gemeente lijkt overtuigd van de proef. "We hebben het nog niet officieel geëvalueerd, maar iedereen is dolenthousiast", aldus wethouder Broersma. Bovendien bespaart begrazing door schapen volgens Broersma de gemeente geld. Of de schapen de maaimachines daadwerkelijk gaan verdrijven, dat zit er voorlopig nog niet in. "Midden in de binnenstad en kleine stukjes, daar heb je toch wel een grasmaaier voor nodig, maar we zullen wel iets minder maaimachines nodig hebben", aldus de wethouder. 

Lees ook