Ga naar Content
Noordkop & Texel

Schapen dreigen te verdwijnen van Texel: schapenboeren nemen maatregelen

6 november 2019, 15.52 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

TEXEL - Steeds minder Texelse jongeren willen schapenboer worden, waardoor de zo kenmerkende schapen dreigen te verdwijnen van het eiland. Dat vrezen schapenhouders. Om dit te voorkomen, hebben de schapenboeren een nieuwe vereniging opgericht. Eerste prioriteit is dat schapen in het landschap te zien blijven. De gemeente stelt 40.000 euro beschikbaar voor het initiatief.

Foto: Adobe Stock

De oprichtingsbijeenkomst van de 'Vereniging Schapeneiland Texel' was vorige week in het gemeentehuis in Den Burg. Veel schapenhouders kwamen hier op af, aldus mediapartner Texelse Courant. Wethouder Hennie Huisman-Peelen opende de vergadering.

De wethouder gaf aan achter de schapenboeren te staan: "De huidige regelgeving en de vele arbeid maakt het voor jonge boeren minder aantrekkelijk om schapenhouder te worden. Dit heeft mijn zorg." Het Texelse schaap is volgens Huisman een onmisbaar onderdeel van het Texelse landschap. "Ik wil in de toekomst meedenken over hoe de schapenhouders kunnen worden ondersteund."

"Het Texelse schaap is een onmisbaar onderdeel van het Texelse landschap."

Wethouder Hennie Huisman-Peelen

De gemeente stelt nu alvast 40.000 euro beschikbaar voor het initiatief. Naast het 'behouden van schapen en lammeren in de weiden, op de dijken en in natuurgebieden als duurzame bijdrage in landschapsbeheer en toerisme' wilde vereniging het Texelse lamsvlees beter gaan vermarkten. "Dit willen we realiseren door een herkenbare positionering van 'Echt Texels Lam'. Tevens is het van belang om kennis over het lamsvlees uit te breiden en ook de andere projecten als melk, kaas en wol te promoten", geeft de vereniging aan.

Een werkgroep - bestaande uit Carlo Veeger, Jan Willem Bakker en Trinet Hin - bereidt de officiële oprichting van de vereniging voor. Mensen kunnen voor 25 euro per jaar lid worden. Daarnaast worden organisaties en bedrijven gezocht die ambassadeurs van de Texelse schapen willen worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook