Ga naar Content
Haarlem

Ouders voor de schoolklas: "Laten zien hoe mooi ons beroep is"

6 november 2019, 16.10 uur · Aangepast 6 november 2019, 18.58 uur
Door: Dennis Hoogeveen · Foto:

BLOEMENDAAL - Leerkrachten van de Josephschool in Bloemendaal gaan binnenkort ouders een ochtendje voor de klas zetten. Zo hopen ze te laten zien hoe veelzijdig hun vak is, en kunnen leerkrachten intussen overleggen over de kwaliteit van het onderwijs. "Een goede leerkracht is ontzettend belangrijk, daar moet je in investeren."

Een deel van het personeel was tijdens de onderwijsactie vanochtend te vinden op de publieke tribune in de Tweede Kamer in Den Haag. De overgebleven leraressen brainstormden in Bloemendaal over hun ludieke idee. "Er komt ontzettend veel op ons af", verklaart Katja Willemse, leerkracht van groep acht. "Het is niet alleen het lesgeven, er komt zoveel bij kijken. En dat terwijl de basisschool de basis legt om op verder te bouwen. De werkdruk moet omlaag om goed onderwijs te kunnen blijven geven."

Ouders voor de klas in Bloemendaal - NH Nieuws

De lerares benadrukt dat er ook veel mooie kanten aan haar beroep zitten. "De laatste tijd komen vooral de problemen aan het licht", zegt Willemse. "Maar het is een prachtig vak. Je krijgt de mogelijkheid om alles uit de kinderen te halen en je ziet ze stapje voor stapje verder ontwikkelen." Haar collega's stemmen daar tijdens de brainstorm mee in. "We willen ook positiviteit uitstralen", brengt directrice José Termond in. "Als leerkrachten kunnen wij elke dag weer het verschil maken. Dat willen we aan ouders laten zien, zodat we dat verschil samen kunnen maken."

"Leerkrachten kunnen iedere dag opnieuw het verschil maken"

José Termond

"Het gaat ook om inzicht geven in hoe we werken", volgens Willemse. "Wat er allemaal bij komt kijken wanneer je goede lessen wil geven." Daarom is het de bedoeling dat de deelnemers een dag eerder al hun les komen voorbereiden. "We gooien ze natuurlijk niet helemaal in het diepe."

Toch maakt het niet uit als de ouders tijdens hun les een beetje vastlopen. In een leeg klaslokaal legt Rianne Beentjes, leerkracht groep drie, uit dat lesgeven tenslotte een vak apart is. "Je kunt natuurlijk niet zomaar les geven, het is echt een beroep dat je aan professionals moet overlaten. Dat hopen we ook te laten zien tijdens de ochtend."

Conciërge

En wie weet vinden de leerkrachten wel een natuurtalent tussen de ouders. "We hebben ook hier een lerarentekort dat we elke dag voelen", licht directrice Termond toe. "Bovendien is de enige man uit ons team de conciërge, dus een leraar zou een fijne toevoeging zijn." Over drie weken, op woensdag 27 november, mogen geïnteresseerde ouders een ochtendje een les overnemen.

De collega's in Den Haag sturen intussen een foto door, ze staan voor de deur van de Tweede Kamer. "Ze hebben zich vast misdragen", grapt iemand in de vergaderruimte. Maar in de Tweede Kamer blijkt het overvol te zijn door de toegestroomde leraren. Terecht, vinden ze op de Josephschool, want ook hier hebben ze een aantal eisen om het onderwijs te verbeteren. Willemse licht die graag toe:

Leerkrachten Josephschool Bloemendaal doen ook mee aan staking - NH Nieuws

Lees ook