Ga naar Content
Noordkop & Texel

Schooldirecteur Den Helder over relatie ouders en school: "Samenwerking is de sleutel"

11 november 2019, 19.30 uur · Aangepast 11 november 2019, 19.52 uur
Door: Redactie · Foto:

DEN HELDER - Scholen hebben het regelmatig aan de stok met ouders, zo blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Op de Windwijzer in Den Helder wordt doelbewust gewerkt aan een goede verstandhouding tussen ouders en de school. Vaders en moeders zijn mondiger dan vroeger en dat vraagt ook een andere houding, zo is het uitgangspunt van de basisschool. 

Volgens directeur Bart Oud zijn mondige ouders niet iets van de laatste tijd. "De tijd dat ouders precies deden wat de school zei, is al heel lang voorbij", benadrukt hij. 

Lastige gesprekken

Dat de Windwijzer het zo nu en dan aan de stok krijgt met ouders, heeft verschillende oorzaken. "De groepsindeling bijvoorbeeld", zegt Oud. "Dat leidt soms tot lastige gesprekken." Hoewel de school zulke gesprekken niet uit de weg gaat en altijd tot een oplossing probeert te komen, lukt dat niet altijd. "Een keer heeft een ouder gezegd een andere school te gaan zoeken." 

"Een ouder die veel verbaal geweld tegen een leerkracht gebruikte, heeft een schoolverbod gekregen"

Bart oud, schooldirecteur de windwijzer

Conflicten escaleren zelden op de Windwijzer. "Dat gebeurt sporadisch", aldus Oud. "Maar een ouder die een keer veel verbaal geweld tegen een leerkracht gebruikte heeft toen een schoolverbod gekregen."

Eigen rol onder de loep 

Toch vindt de directeur dat scholen bij conflicten ook hun eigen rol onder de loep moeten nemen, en dan specifiek de naar binnen gekeerde houding. "Ik denk dat het nu tijd is om die samenwerking te gaan opzoeken."

(Let op: Tekst gaat verder onder de video) 

Directeur Windwijzer over verandering verhouding school en ouders - NH Nieuws

Door ouders meer bij de school en de lessen te betrekken, kan discussie worden voorkomen, legt Oud uit. "Als je als school transparant bent over waar de verantwoordelijkheden liggen, is er meteen een hoop duidelijk. Maar natuurlijk is niets in beton gegoten en kan overal over gepraat worden."

(Let op: tekst gaat verder onder de video)

Directeur Windwijzer over samenwerking school en ouders - NH Nieuws

Zoals veel van z'n collega's heeft Oud zelf ook wel eens iets vervelends meegemaakt. "Soms zijn ouders boos en als ze dan naar me toe komen als eindverantwoordelijke, schiet je automatisch wel eens in de verdediging. Maar we willen dan eigenlijk juist doen wat we onze leerlingen ook leren: luister naar elkaar en probeer elkaar te begrijpen."

(Let op: tekst gaat verder onder de video)

Directeur Windwijzer over verhouding school en ouders - NH Nieuws

Op de school in Den Helder zien ze dat de samenwerking vruchten afwerpt. Het contact met ouders wordt steeds beter. "Elkaar begrijpen betekent niet dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn, maar als je het niet met elkaar eens bent, wel kijken: hoe gaan we daar mee om? Hoe kunnen we toch binnen de afspraken die we hebben zo goed mogelijk samenwerken?"

Voor scholen die vaker met ouders in de clinch liggen dan hen lief is, heeft Oud een kort en krachtig advies: "Zoek de samenwerking."

Basisschool De Wegwijzer

Op die samenwerking wordt op basisschool De Wegwijzer in Middenmeer al sinds jaar en dag aangestuurd. "Omdat we ouders al vroeg meenemen in de ontwikkeling, hebben we geen last van conflicten", benadrukt directeur Frank Steeman. Bovendien krijgen leerlingen al in groep 7 een eerste 'indicatie' van het middelbareschooladvies, 'en dat helpt'. 

"Omdat we ouders vroeg meenemen in de ontwikkeling, hebben we geen last van conflicten"

Frank steeman, directeur de wegwijzer

Voor negentig procent van de leerlingen zitten De Wegwijzer en de ouders op dezelfde lijn. "Bij de overige tien procent blijven we in gesprek en kijken we wat het beste is voor het kind. Dan komen we eigenlijk altijd wel uit."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook