Ga naar Content
Haarlem

Circuit Zandvoort en milieuclubs vandaag naar de rechter: dit is er aan de hand

15 oktober 2019, 07.07 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 08.28 uur
Door: · Foto: ANP

De rechtbank in Haarlem behandelt vandaag voor het eerst bezwaren van diverse natuur- en milieuorganisaties tegen werkzaamheden rond het circuit van Zandvoort.

De organisaties eisen in een kort geding dat graafwerkzaamheden rond het circuit worden stilgelegd, omdat de benodigde natuurvergunning nog niet is afgegeven.

Lees ook: Milieuclubs bereid tot concessies Zandvoort: Grand Prix in ruil voor elektrische ruilauto's

"Hier lijkt sprake van haastwerk alleen om aan de belangen van het circuit tegemoet te komen", stelden Stichting Duinbehoud, Platform Rust bij de Kust en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland eerder.

Klachten tijdens dezelfde zitting
Ook de Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen (SNAW) is naar de rechter gestapt. De rechtbank behandelt de klachten van alle organisaties tijdens dezelfde zitting.

Lees ook: Circuit Zandvoort mag leefgebied rugstreeppad en zandhagedis 'vernielen'

Het is de bedoeling dat op 3 mei 2020 voor het eerst sinds 1985 een Grand Prix op Zandvoort wordt verreden. Om de grote bezoekersstroom die op de Formule 1 afkomt in goede banen te leiden, moet rond het circuit veel werk worden verzet. Maar naast het circuit ligt een beschermd duingebied. Daarom heeft het circuit een natuurvergunning nodig.

Lees ook: Circuit Zandvoort over graafwerk: 'Voorbereidend werk en geen schade aan natuur'

De provincie Noord-Holland heeft besloten nu niet in te grijpen, omdat de werkzaamheden "een beperkt karakter" zouden hebben en het overige werk nog niet zou starten voordat de vergunning rond is. De vergunningaanvraag is inmiddels ingediend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!