Ga naar Content
Haarlem

Circuit Zandvoort mag leefgebied rugstreeppad en zandhagedis 'vernielen'

28 augustus 2019, 16.50 uur · Aangepast 28 augustus 2019, 17.00 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: Wikimedia / ANP

Het Circuit van Zandvoort heeft ontheffing gekregen om het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis in de duinen deels te vernielen en opzettelijk te verstoren. Dat heeft de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord besloten.

Voor de Formule 1-race van volgend jaar zijn aanpassingen aan het circuit nodig. Die werkzaamheden beschadigen het leefgebied van de twee diersoorten.

De dieren mogen worden gestoord, ook al gaat het om rustplaatsen en plekken waar de beesten zich voortplanten. Daar staat tegenover dat het circuit van Zandvoort wel aan een waslijst aan beloften moet voldoen. Dit wordt in de gaten gehouden door de omgevingsdienst.

Lees ook: Formule 1 op Circuit Zandvoort: hoe het tot stand kwam

Het circuit heeft in de aanvraag bijvoorbeeld aangegeven met de planning rekening te houden met het voortplantingsseizoen. Ook heeft het racecircuit 16 zogeheten amfibieënschermen te plaatsen ter bescherming.

Tunnels
De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft de ontheffing verleend. Uit de aanvraag blijkt dat het gaat om werkzaamheden als graven in het zand, asfaltering, het neerzetten van tijdelijke tribunes, het aanleggen en het verbreden van paden en het maken van tunnels.

De omgevingsdienst gaat akkoord met de werkzaamheden omdat ze het belang van de ingrepen voldoende vindt onderbouwd. Het circuit wijst erop dat er veel bezoekers worden verwacht en dat ze het complex moet aanpassen om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen.

Lees ook: Aanpassingen Circuit Zandvoort nog niet goedgekeurd

De extra ontsluitingen en de tunnels zijn daarvoor bedoeld. Alleen de hoofdingang is niet voldoende om tienduizenden mensen veilig te laten verblijven.

Flinke impuls
Het circuit wijst erop dat de terugkeer van de Formule 1 de komende drie jaar een 'flinke impuls' geeft aan inkomsten en werkgelegenheid in en om Zandvoort. 

De ontheffing geldt tussen nu en 30 april 2020. Tegen de ontheffing kan de komende zes weken bezwaar worden gemaakt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!