Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

Formule 1 op Circuit Zandvoort: hoe het tot stand kwam

13 mei 2019, 23.57 uur · Aangepast 14 mei 2019, 10.33 uur · Foto: ANP

Jarenlang leek de terugkeer van Formule 1 op Circuit Zandvoort een onhaalbare droom voor de liefhebbers. Maar de komst van inmiddels Nederlands meest succesvolle F1-coureur aller tijden, Max Verstappen, maakte alles anders. Lees hier hoe een enthousiast lokaal idee, uitgroeide tot een Grand Prix van Nederland in 2020.

Het avontuur begint op 4 mei 2015. Tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeenteraad Zandvoort dient de VVD een motie in om te onderzoeken of de terugkeer van Formule 1 mogelijk is. De raad gaat unaniem akkoord. Het nieuws wordt in eerste instantie door niemand opgepakt totdat NH Nieuws er twee dagen later over bericht. Coureurs Jan Lammers en Tom en Tim Coronel zijn enthousiast. En circuit-directeur Erik Weijers gaat nog verder: 'in 2018 gaat het gebeuren'

Tekst gaat verder onder de video

Enthousiasme over lobby voor F1 Zandvoort (2015) - NH Nieuws

In april 2015, wanneer de Formule 1-plannen nog niet aan de orde zijn, brengt Max Verstappen een bezoek aan het circuit ter voorbereiding van de eerste Jumbo Racedagen. Hij heeft dan net zijn F1-debuut gemaakt voor Toro Rosso en steekt zijn liefde voor Zandvoort niet onder stoelen of banken. "Dit is het mooiste circuit van Nederland."

Tekst gaat verder onder de video

Max Verstappen houdt van Circuit Zandvoort (2015) - NH NieuwsEen grand prix in 2018 blijkt al snel een onhaalbare datum. En dus zijn in 2016 de ogen gericht op een formule 1-race in 2019. Maar sommige deskundigen twijfelen überhaupt aan de haalbaarheid. Zo zegt sporteconoom Willem de Boer: "een mooie droom, maar een moeilijk verhaal."

Tekst gaat verder onder de video

Sporteconoom Willem de Boer twijfelt over F1 in Zandvoort (2016) - NH NieuwsDaarna wordt het voor de buitenwacht stil. Maar achter de schermen werkt circuit-eigenaar Prins Bernhard van Oranje met zijn team en de gemeente hard door. Zo wordt er in 2017 een haalbaarheidsonderzoek gehouden. Tijdens de Jumbo Racedagen dat jaar, blijkt dat mede door het succes van Max Verstappen, het geloof voor een terugkeer van formule 1 naar Zandvoort steeds groter wordt.

Tekst gaat verder onder de video

Jumbo Racedagen 2017 over F1 op Zandvoort - NH Nieuws

Ook volgens Zandvoorter en coureur Jan Lammers hoeft er, in tegenstelling tot wat veel mensen denken helemaal niet zoveel te gebeuren aan en rond het circuit om het klaar te maken voor Formule 1. Met hem maken we in augustus 2017 een rondje.

Tekst gaat verder onder de video

Jan Lammers inspecteert Circuit Zandvoort (2017) - NH NieuwsTien november 2017 wordt het haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd tijdens een persconferentie. De boodschap is helder: een terugkeer van formule 1 op Zandvoort is realistisch. En het genoemde jaartal is 2020.

Tekst gaat verder onder de video

Persconferentie haalbaarheid F1 Zandvoort (2017) - NH NieuwsHet enthousiasme onder veel Zandvoorters is groot. Tussen 1952 en 1985 werden er dertig grand prix verreden. Veel van hen verlangen weer terug naar die jaren dat Formule 1 nog heel gewoon was in in de badplaats. 

Tekst gaat verder onder de video

Zandvoort blij met goed F1 nieuws (2017) - NH NieuwsIn mei vorig jaar zijn er opnieuw de Jumbo Racedagen. Volgens circuiteigenaar Prins Bernhard van Oranje moet uiterlijk aan het eind van het jaar duidelijk worden of het gaat lukken of niet. Max Verstappen zou graag een thuisrace hebben, of het nou Assen is of Zandvoort. Voormalig F1-coureur David Coulthard ziet het zitten. En Verstappen zijn Australische Red Bull Racing-teamgenoot Daniel Ricciardo zegt dat je op het krappe circuit 'wel ballen moet hebben' om hier een Grand Prix te houden. 

Tekst gaat verder onder de video

Reacties op F1 Zandvoort tijdens Racedagen (2018) - NH NieuwsEn dan opeens duikt er in februari van dit jaar via RTL Nieuws een brief op van het Formula One Management (FOM). Daarin staat dat als Zandvoort voor 31 maart 2019 alles rond heeft, het een plekje krijgt op de Formule 1-kalender van 2020. Het nieuws slaat in als een bom, al blijft Prins Bernhard van Oranje voorzichtig.

Tekst gaat verder onder de video

Zandvoort heeft optie voor 2020 - NH NieuwsNiet iedereen in de regio staat te juichen om de mogelijke terugkeer van formule 1. De vrees voor lange files, geluidsoverlast en bovendien slecht voor het milieu zeggen de tegenstanders.

Tekst gaat verder onder de video

Zorgen om lawaai F1 Zandvoort (2018) - NH NieuwsBelangrijkste lijken toch wel de financiën. De kosten zouden tussen de twintig en veertig miljoen euro bedragen. Ook ligt er de eis van formule 1-organisatie de FOM dat de staat bijdraagt. Maar eerst laat de provincie al weten niet mee te willen betalen. En in febuari van dit jaar liet ook minister Bruno Bruins (Sport) weten de gevraagde vijf miljoen euro niet te willen bijdragen. Even lijkt het een grand prix heel ver weg. En ook concurrent Assen doet er alles aan om de race voor de neus van Zandvoort weg te kapen. Dit tot irritatie van Jan Lammers, inmiddels beoogd sportief directeur van Zandvoort. Volgens hem is er niks aan de hand.

Tekst gaat verder onder de video

Rijk wil niet meebetalen aan F1 in Zandvoort (2019) - NH NieuwsUiteindelijk trekt de gemeente Zandvoort wel de portemonnee. In vier jaar tijd wordt vier miljoen euro betaald zo besluit de raad unaniem in maart. Het geld zal voornamelijk besteed worden aan mobiliteits- en verkeersplannen. Ook worden activiteiten rondom de Formule 1 bekostigd met de investering. 

Tekst gaat verder onder de video

Gemeente betaalt voor F1 in Zandvoort - NH NieuwsDe deadline van 31 maart verstrijkt, en blijft angstvallig stil. En dat terwijl coureur Michael Bleekemolen in de Zandvoortse wandelgangen heeft vernomen dat alles financieel al helemaal rond is. 

Tekst gaat verder onder de video

Bleekemolen: Zandvoort financieel rond - NH NieuwsMaar uiteindelijk werd de droom die lange tijd voor onmogelijk werd gehouden toch echt werkelijkheid en is Zandvoort volgend jaar voor de 31e keer gastheer van de Grand Prix van Nederland