Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Deskundige: "Vastgoedrapport Bergen weinig kritisch, oppervlakkig en een gemiste kans"

26 september 2019, 16.00 uur · Aangepast 26 september 2019, 16.35 uur
Door Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws

Het rapport dat deze week openbaar werd over de verkoop van gemeentelijk vastgoed in Bergen mist essentiële onderdelen. Dat stelt een onafhankelijke vastgoed-advocaat. Zeker 15 huurwoningen werden ver onder de WOZ-waarde verkocht, waardoor de gemeentekas mogelijk geld misliep. Volgens het onderzoeksrapport is 'er niets mis'. Een conclusie die volgens de advocaat niet getrokken kan worden, omdat er niet door vastgoedexperts naar de prijzen is gekeken.

Mark van Weeren, vastgoed-advocaat in Amsterdam, bekeek in juni op verzoek van NH Nieuws ook al het dossier rondom de verkoop van gemeentelijk vastgoed in Bergen. Inwoner Fred Vos ontdekte dat een groot aantal huurpanden verkocht was aan particulieren en beleggers, ver onder de WOZ- en boekwaarde. Volgens Vos werd daar zo'n 2 miljoen euro mee verloren voor de gemeenschap.

Lees ook: Vraagtekens bij lage verkoopprijzen woningen Bergen: "Gemeenschapsgeld door putje gespoeld"

Na het inzien van het dossier had ook Van Weeren zijn vraagtekens. 'Hoe is er tot die prijzen gekomen?' en 'Het lijkt er op dat de gemeente haar eigen regels niet naleefde bij de verkoop van vastgoed'. De gemeenteraad besloot tot een onafhankelijk onderzoek. Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) kreeg die opdracht.

Lees ook: Onderzoek dubieuze vastgoedtransacties Bergen levert geen onrechtmatigheden op

"Er komt geen antwoord de vraag: kloppen de transacties en zijn die prijzen goed?", zegt Van Weeren nu hij ook het BING-rapport heeft gezien. "De prijzen zijn niet getoetst door een vastgoedexpert. Dus het antwoord op de vraag of die prijzen niet veel te laag waren, vind je er niet in terug."

Lees ook: Twijfels over vastgoedonderzoek Bergen: 'College had zich er niet mee moeten bemoeien'

"Weinig kritisch en oppervlakkig", noemt de vastgoedadvocaat het rapport dan ook, én een gemiste kans. "Het is meer een beschrijving van wat we al weten, niets nieuws dus." Hij constateert alleen dat direct betrokkenen zijn gehoord, maar er geen extern advies is ingewonnen als het gaat over de vraag of de prijsbepaling wel klopte.

De Bergense raadsleden hebben bijstand nodig van experts, vindt Van Weeren: "Er moet echt een vastgoeddeskundige naar kijken. Iemand die kan zien wat die makelaars gedaan hebben, wil je antwoord krijgen op de vraag of de prijzen juist zijn."

Advocaat over vastgoed rapport Bergen - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!