Haarlem

NL
V

Bloemendaal legt zich neer bij 24 treinen per uur tijdens Formule 1

15 juli 2019, 15.30 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: ANP

Bloemendaal accepteert dat er alleen tijdens het Formule 1-weekeinde volgend jaar 24 treinen per uur rijden door Overveen. De gemeenteraad moet nog stemmen over een motie over die hoeveelheid treinen, maar wethouder Henk Wijkhuisen legt zich neer bij 24.

Wel geeft hij via een woordvoerder aan 'er het uiterste uit te halen om de overlast voor alle inwoners van Bloemendaal zo gering mogelijk te houden'.

Overlast
De overlast bestaat uit fans van de Formule 1 die door Bloemendaal naar het circuit in Zandvoort reizen. Volgens Bloemendaal is de insteek van de organisatie dat een derde daarvan per fiets komt, een derde per bus en een derde met de trein. ,,De gemeente is hier voorstander van, want door op deze manier te spreiden wordt de overlast zo veel mogelijk verdeeld."

Wethouder Henk Wijkhuisen zegt over de 24 treinen in Haarlems Dagblad: "We zullen als gemeente moeten bloeden. De wegen richting Zandvoort zijn al overbelast. Dan moet het maar via het spoor. Het is niet ideaal maar voor drie dagen per jaar moet het maar."

Lees ook: Bloemendaal maakt geen vuist tegen 24 Formule 1-treinen door Overveen

Overveners langs het spoor zijn het niet eens met de komst van zo veel treinen. Ze vrezen voor geluids- en verkeersoverlast, maar vooral dat de plannen zich niet alleen maar tot de Formule 1 beperken. De omwonenden - volgens eigen zeggen 186 mensen - dreigen met juridische stappen. Ze willen minder treinen per uur, stillere treinen, dat het station Overveen operationeel blijft en dat mensen tijdens de races kunnen blijven oversteken bij de overweg.

Lees ook: Verzet Overveners tegen 'spoorplan' Formule 1: "24 treinen per uur is veel te veel"

Ook in de gemeenteraad is verzet. De stemmen staakten over een motie. Daarin wordt het plan van NS en ProRail 'niet acceptabel' genoemd. Maar wethouder Wijkhuisen wacht niet op de uitkomst van die motie en heeft de 24 treinen al aanvaard.

Lees ook: ProRail: 24 treinen per uur tijdens Formule 1 nog onzeker

Wijkhuisen baseert zich op een mail van ProRail waarin wordt gesproken over de 24 treinen tijdens de Formule 1. Een woordvoerder van ProRail gaf vorige week aan dat het nog niet zeker is hoeveel treinen er op de racedagen gaan rijden.

Woensdag is er weer een bestuurlijk overleg over mobiliteit tussen gemeenten, provincie en ProRail.

Meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Spaarndam? Kijk op nhnieuws.nl/haarlem 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!