Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

Verzet Overveners tegen 'spoorplan' Formule 1: "24 treinen per uur is veel te veel"

4 juli 2019, 11.45 uur · Aangepast 30 oktober 2019, 11.49 uur

Omwonenden van het spoor in Overveen hekelen de plannen om volgend jaar vierentwintig treinen per uur door het dorp te laten rijden tijdens de Formule 1 in Zandvoort. Ze vrezen voor geluids- en verkeersoverlast, maar vooral dat de plannen zich niet alleen maar tot de Formule 1 beperken.

"In Overveen is een treinopstand uitgebroken", zegt één van de Overveners die langs het spoor woont. "We zijn, voor de duidelijkheid, vóór de Formule 1. Geen enkel probleem. We hebben alleen wel een probleem met de opwaardering van het spoor." Nu rijden er in de zomermaanden acht sprinters per uur door het dorp. "Vooral in de bochten hoor je de treinen 'gillen'. Laat staan als er vierentwintig per uur zijn en ook nog eens Intercity's."

Vaker meer treinen 
Ivo Cottaar woont ook langs het spoor in Overveen. Hij kijkt uit naar de races, maar niet naar het toekomstige treinverkeer langs zijn huis. "Als het tot die drie dagen beperkt blijft, dan is het prima. Maar waar het om gaat, is een investering in de bovenleidingen waar Prorail nu al over zegt dat ze straks meer treinen kunnen gaan laten rijden."

Hij vreest dat, als de techniek eenmaal op orde is, het hek van de dam is en er veel vaker gedurende de zomers meer treinen zullen gaan rijden. "Overveen gaat dicht, dat zou zonde zijn", doelend op de slagbomen die dan vaak naar beneden zullen staan. 

Lees ook: Formule 1 in Zandvoort: wat te doen met de spoorwegovergang in Overveen?

Zandvoort haalt schouders op
In Zandvoort staan ook huizen langs het spoor. Will Honderdos en haar buurvrouw Dini maken zich niet zo druk over hoeveel treinen er straks langs hun deuren rijden tijdens de Formule 1. "Al zouden we er overlast van hebben, dan klagen we niet. We wrijven in onze handen dat de race weer terug is." (lees verder na video)

Zandvoorters Will en Dini maken zich niet zo druk over de treinen

Zandvoorters Will en Dini maken zich niet druk over treinen rond Formule 1 - NH Nieuws

Oproep aan politiek
De Overveners krijgen veel steun van zijn dorpsgenoten en vestigt zijn hoop nu op de Bloemendaalse politiek. Vanavond wordt het onderwerp in de raad besproken. De wethouder zit op 10 juli met alle betrokken partijen, en dus ook Prorail, om tafel om de verkeerslogistiek rondom de Formule 1 te bespreken. "Die moet zich daar hevig verzetten tegen deze plannen."

Kijk hier voor meer nieuws uit Haarlem en omstreken

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!