Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

Formule 1 in Zandvoort: wat te doen met de spoorwegovergang in Overveen?

13 mei 2019, 16.58 uur

Mocht het Formule 1-circus naar Zandvoort komen, dan zullen duizenden fans met de trein reizen tussen Amsterdam, Haarlem en Zandvoort. De NS onderzoekt of de tussenliggende spoorwegovergangen dan tijdelijk dicht moeten. In Overveen zijn daar gemengde gevoelens over.

Wim de Bruijn woont naast de spoorwegovergang in Overveen. Nu rijden er nog maar een paar treinen per uur langs zijn woning. Dat worden er straks op de drukste momenten twaalf per uur, heen en weer, mochten de races in Zandvoort plaats vinden. 

Lees ook: NS en ProRail luiden noodklok over spoor naar Zandvoort: totaal ongeschikt voor F1-drukte

Afsluiten spoorwegovergang
"Dat zijn er best veel", zegt de Bruijn. Hij heeft zijn huis goed geïsoleerd tegen het geluid van de voorbijrazende treinen. "Maar in mijn tuin hoor ik het wel. Misschien ga ik dan een weekendje ergens anders heen", lacht hij. 

Hij ziet het niet zitten dat de spoorwegovergang straks helemaal dicht zou moeten. "Er zijn veel oude mensen die hier over de overgang lopen naar de winkels en die moeten dan een heel eind omlopen." Ook andere Overveners denken er zo over. "Wat een ellende. Ik ben sowieso al tegen een race in het duingebied", zegt een inwoner. "En hoe moeten de winkels dan aan hun klanten komen?", voegt een mevrouw toe. Ook is het nog de vraag of het nabijgelegen station Overveen die dagen gebruikt gaat worden als opstapplek. 

Onderzoek
ProRail en de NS doen nog onderzoek naar wat ze tijdens de Formule 1-dagen met de overgangen moeten doen. Ook laten beide organisaties vandaag weten dat ze sterke twijfels hebben over de bekabeling boven het spoor rond Zandvoort. Die kabels zouden te weinig stroomcapaciteit kunnen leveren om de gewenste twaalf verlengde treinen soepel te kunnen laten rijden.

Lees ook: Bloemendaal noemt Formule 1 'onwenselijk': organisatie krijgt een rekening

Wim de Bruijn twijfelt toch ook een beetje aan het open laten van de spoorwergovergang. "Want de spoorbomen de hele tijd open en dicht doen, dat schiet ook niet op met al het verkeer wat hier naartoe komt." Een lastige kwestie, misschien dat daar de komende dagen ook wat meer duidelijkheid over komt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!